Nädalavahetus Soomaal

ÄP 04. mai 2001, 00:00

Siiski ei maksaks soodesse-rabadesse reisi ette võtta neil, kes on harjunud linnamugavustega ja pelgavad metsikut loodust. Soomaa ootab inimesi, kes eelistavad aktiivset puhkust, otsivad meie mitmekesiste loodusmaastikega harmoonilist lähikontakti.

Soomaaga tutvumist võiks alustada rahvuspargi külastuskeskusest Kõrtsi-Tõramaal. Tallinnast sõites tuleb suund võtta Pärnu peale ja sõita kuni Areni. Sealt pöörata Tori poole ja siis sõita Jõesuuni. Jõesuust keerab kruusatee paremale, kust keskuseni jääb veel 15 kilomeetrit. Viljandist sõites asub Soomaa rahvuspargi külastuskeskus 44 kilomeetri kaugusel, kui sõidate Viljandist Pärnu poole ja pöörate enne Kõput paremale. Pärnust sõites tuleb kõigepealt jõuda jällegi Torini ja sealt edasi juba ülalnimetatud suundades.

Külastuskeskus pakub ajakohast infot rahvuspargi huvitavate paikade, matkaradade, laudteede ja laagriplatside kohta. Seal saab tutvuda piirkonna tavade ning reeglitega, mida vabas looduses liikudes silmas pidada. Samuti on avatud püsiekspositsioon, mis tutvustab huvilistele rahvuspargi omapära. Ühesõnaga, külastuskeskus on parim koht, kust Soomaaga tutvumist alustada. Keskus on avatud suvehooajal 1. maist 1. novembrini iga päev kl 10.00?18.00, tel (043) 57 164.

Soomaa peamisteks trumpideks on siiski suured rabad ja luhad. Kikepera raba laiub põhjast lõunasse tervelt 18 kilomeetri ulatuses, läbimõõt kõigub paari-kolme kilomeetri vahel. Lisaks on veel Kuresoo, Valgeraba ja Ördi ? kujuteldamatult suured puutumatud mageveekäsnad, mis annavad hea ettekujutuse Eesti metsikusest. Seepärast tasub kindlasti pärast rahvuspargi külastuskeskuse, vaatetornide ja laagriplatside külastamist võtta ette rabamatk mööda laugaste vahel vonklevat laudteed või matkata mööda luhtasid. Matkarajad on korralikult tähistatud, paljudesse kohtadesse pääseb uudistama jalgrattaga.

Samuti annab kanuumatk mööda Soomaa jõgesid sealsetest loodusrikkustest hea ettekujutuse. Kuna omavahel ühinevaid jõgesid on mitu, saab kanuusõiduhuviline kombineerida huvitavaid ja erineva raskusastmega sõidumarsruute.

Soomaal leiab aktiivset tegevust paariks päevaks. Laupäeva hommikul võiks näiteks tutvuda külastuskeskusega ja seejärel võtta osa kanuu- või omapärasest saunamatkast. Soovi korral saab õhtul õngitseda. Ööbida võib kaasa võetud telgis või kasutada kohalikke majutusvõimalusi. Järgmisel päeval võiks minna tervistavale rabamatkale mööda laudteid laugasteni ja tagasi. Uskuge, stress on kui käega pühitud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:09

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing