Sideamet tahab lõpetada andmesidekiiruse bluffimise

Viktoria Korpan 04. mai 2001, 00:00

?Eesmärk on see, et teenuse osutaja poolt tarbijale pakutav ülekandekiirus vastaks lepingus märgitule,? rääkis sideameti tehnilise planeerimise osakonna juhataja Jaak Jõesoo eile. ?Näiteks kui lepingus on kirjas ülekandekiirus 128 kilobitti sekundis, siis peab tarbijale internetiühendus sellise ülekandekiirusega kättesaadav olema.?

Teede- ja sideministeeriumi pressiesindaja Kuldar Väärsi ütles, et kuna senini pole selgeid kvaliteedinõudeid andmesideteenuse pakkumise osas kehtestatud, pole harvad juhtumid, kus tegelik andmeedastuskiirus on reklaamitavast kümneid kordi aeglasem.

?See on aga ilmselge tarbija petmine. Teenuse tarbijatel peab olema võimalus teada, millise kvaliteediga teenuse eest nad maksavad,? sõnas Väärsi. ?Kvaliteedinõuete kehtestamine andmesideturul ei vähenda teenusepakkujate arvu, vaid tagab inimesele võimaluse valida teenus lähtudes usaldusväärsest infost kvaliteedi osas.?

Jaak Jõesoo sõnul valmib andmeside kvaliteeti reguleeriv määrus juba sel aastal. ?Aga tahaksime küsida teenustepakkujate ja Eesti Infotehnoloogia- ja Telekommunikatsiooniettevõtjate Liidu arvamust sel teemal,? märkis ta.

Eesti ühe suurema sidefirma Tele2 strateegia planeerimise direktor Peep Põldsamm ütles, et tema pooldaks sideameti nõuete kehtestamise ideed.

?Praegu on täiesti standard, et kliendile valetatakse kiirust,? rääkis Põldsamm. ?Olen nõus kihla vedama, et umbes 50 protsenti püsiühenduse klientidest saab lubatust tunduvalt väiksema kiiruse. Kui kiirus erineb lubatust 30-40 protsenti, on see juba kurjast.?

Eesti ühe suurema sidefirma ASi Uninet arendusjuht Taavi Talvik ütles aga, et üle maailma on andmesidekiirust peaaegu võimatu garanteerida.

?Näiteks meie ühendused lähevad Soome ja Rootsini välja, aga kui kõik kasutajad tahavad järsku mingit Mongoolia kodulehekülge vaadata, siis nad lihtsalt ei saa,? ütles Talvik ?Pealegi reguleerib turg asja ise ära ? kui ikka teenusepakkuja süstemaatiliselt kliendile valetab, paneb ta lihtsalt mõne aja pärast tähele, et kõik kliendid on mujale kolinud.?

ETV saate Tehnokratt juht Peeter Marvet ütles, et sideamet tekitaks sellise määrusega turul probleemi. ?Üldiselt tahab sideamet midagi sellist, mida pole olemas. Internetis puudub seni laialt rakendatav teenuse kvaliteedi standard (Quality of Service Standard),? sõnas ta. ?Tulemusena tõuseksid internetiühenduse hinnad ja inimesed jääksid selle tõttu internetist ilma.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing