ISO 9000 standardid eesti keeles

ÄP 28. mai 2001, 00:00

Eesti Standardikeskuse peaspetsialisti Anne Laimetsa sõnul on nendesse maailma kõige populaarsematesse standarditesse tehtud põhjalikud muudatused. 15aastase kvaliteedijuhtimise kogemuse alusel on koostatud täiesti uued, kasutajale arusaadavamad ja selgemad standardid, märgib Laimets.

Standardite esimesed versioonid ilmusid kaheksakümnendate lõpus. Algul rakendati kvaliteedijuhtimisstandardeid tööstuses, nüüd on nende kasutamine laienenud paljudele elualadele ? transporti, tervishoidu, avalikku haldusse jne. Kvaliteedijuhtimissüsteemide rakendamine on muutunud üha vajalikumaks ka Eestis, sageli nõutakse pakkumistingimustes ja allhangetes sertifitseeritud kvaliteedisüsteemi olemasolu.

Eesti keeles ilmunud standardid on EVS-EN ISO 9000, EVS-EN ISO 9001 ja EVS-EN ISO 9004. Need asendavad suure hulga endisi selle sarja standardeid, kuna üks ümbertöötluse eesmärke on olnud just suurekspaisunud sarja standardite arvu vähendamine.

ISO 9000 sisaldab kvaliteedialase terminoloogia ja standardite valiku alused. ISO 9001 on standard, milles tuuakse kvaliteedisüsteemide nõuded ja mille järgi toimub sertifitseerimine. ISO 9004 annab suunised toimivuse parendamiseks.

Laimetsa sõnul on standardites põhimõtteline uudis, et nüüd toimub kvaliteedijuhtimine protsessikeskse lähenemisviisi alusel ning toimub süsteemi pidev parendamine. Suurenenud on juhtkonna vastutus ning kõigi töötajate kaasamine.

EVS-EN ISO 9000:2001
Kvaliteedijuhtimissüsteemid. Alused ja sõnavara. Hind 352 krooni

EVS-EN ISO 9001:2001
Kvaliteedijuhtimissüsteemid. Nõuded.
Hind 326 krooni

EVS-EN ISO 9004:2001
Kvaliteedijuhtimissüsteemid. Suunised toimivuse parendamiseks.
Hind 454 krooni

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing