29 mai 2001

Äripäev: kaubandusketid rikuvad häid tavasid

Allahindluste nõudmine kaupluskettide poolt lööb kõige valusamalt väiketootjat ja -poodnikku ning väikseid hulgifirmasid. Samas jaehinnad tarbijale ei lange, kasvavad vaid suurte kaupluskettide kasumid. Samasuguse praktika jätkamine võib viia välja suurtootjate ja suurte kaupluskettide diktaadini, millesse oleks Äripäeva homse juhtkirja arvates juba täna põhjust sekkuda konkurentsiametil ja tarbijakaitsel.

Keskmine ja väiketootja võitleb täna selle nimel, et tema kaup üldse suuremasse ketistunud kauplusse jõuaks. Kui juba suured tootjad ränka lõivu maksavad, mis siis väiksematest rääkida. Kaup tuleks nullkasumiga ära anda, et üldse jalg ukse vahele saada. Näiteks on kauplusketid asunud õllemüüki Saku ja Tartu õlletehaste vahel ära jagama ja rahulduvad discount?i ja teadlikult kitsama tootevalikuga.

ETK soovitab tootjatel rohkem spetsialiseeruda, toota vähem nimetusi, isegi lõpetada tootearendus, et kulusid kokku hoida. Tänapäeval pole siiski mõeldav, et üks kombinaat toodaks ainult võid, teine hapukoort jne. Ühtlasi tekiks tootmises monopolioht, millest kannataksid kõik, k.a kaupmehed ise.

Hetkel kuum