Tekkis teine Eesti Telekom

Viktoria Korpan 31. mai 2001, 00:00

Vastates küsimusele, kas see, et osaluse müük Levicomis langeb linnapea kandidaadiks saamisega kokku, on juhus või teadlik samm, vastas Tõnis Palts, et aktsiate müügitehing oli graafikujärgne ja ammu plaanis. ?Aga tuleb tunnistada, et see on avaldanud positiivset mõju minu otsusele kandideerida linnapea kohale,? märkis ta.

Tele2 esindajad hoidusid eile tehingu suuruse teemal kommentaare andmast. Tõnis Palts ei soovinud öelda, kui palju Tele2 AB aktsiate eest tasub ja kas tasutakse rahas või mõnel teisel viisil. ?See on aktsionäride lepingu sisu, andmeid ei saa avalikustada,? sõnas Palts vaid.

Tele2ga mitteseotud allikate hinnangul võis 40 protsenti Levicom Broadbandist maksta alates 40?50 miljonist kroonist kuni enam kui 100 miljoni kroonini.

Tele2 strateegia planeerimise direktor Peep Põldsamm ei soovinud Levicom Broadbandi turuväärtust hinnata. Põldsamm ei öelnud ka, kas temal või teistel Tele2 juhtivtöötajatel on firma aktsiaoptsioone.

On võimalik, et rootslased ei maksnud Paltsile ja teistele Levicom Broadbandi aktsionäridele mitte rahas, vaid aktsiates või optsioonides. Samuti ei ole välistatud, et eilne uudis tähendab vaid aktsiate müügi lepingut ning tehingu hinna osas ei ole läbirääkimised veel lõppenud.

Levicom Broadbandi alla kuuluvad Tallinna Kaabeltelevisiooni, Levi Kaabli ja Telseti kaabeltelevõrgud ligi 60 000 kliendiga, Leedu pealinnas Vilniuses asuvad kaabeltelevõrgud 12 000 kliendiga ja tarkvarafirma Triger Software. Samuti pakub Levicom Broadband kaubamärgi Tele2 all Eestis telefoniteenust, internetiühendust ja interneti sisuteenuseid.

Kolme tegevuskuu jooksul on Tele2 telefoniteenuse kasutajaks registreerunud 56 442 klienti.

Levicom International Holdings on Toomas Peegi ja Tallinna linnapeakandidaadi Tõnis Paltsiga seotud firma, mille käes oli 81% Levicom Broadbandi aktsiatest. Toomas Peegil, Tõnis Paltsil ja Markus Pedriksil oli igaühel 31% Levicom International Holdingsi aktsiatest, firma väikeaktsionäride hulgas olid ka Tele2 klienditeenindusüksuse juhina töötanud Liivi Pehk ja Tõnis Paltsi vend Meelis Palts.

40% Levicom Broadbandist jääb ikka Levicom International Holdingsi kätte.

Seoses muutustega omandistruktuuris ühendatakse Levicom Broadband OÜ ning Tele2 Eesti ASi juhtimisstruktuurid. TELE2 AB on Tele2 Eesti ASi (Q GSM) enamusomanik, omades 95 protsenti ettevõttest.

?Firmade liitumisel tekib ühtne tugev meeskond, ühtne rusikas, mis suudab efektiivsemalt tegutseda,? ütles senine Levicom Broandbandi juht ja 1. juulist ASi Tele2 Eesti juhatuse esimees Ivar Lukk. ?Eesti Telekomist oleme olulisemalt ühtsem. Jään huviga ootama, kas tuleb ka järgitegijaid.?

Luki sõnul aitab Q GSMi ja Tele2 liitumine vähendada tegutsemiskulusid 10% võrra, mis tähendab 20 miljoni krooni suurust kulude kokkuhoidu aastas. ?Kliendile ei anna see uudis kohe homsest efekti,? sõnas Lukk. Levicom Broandbandi ja Q GSMi liitumisel kaotatakse Luki sõnul 25 töökohta.

Pikka aega Q GSMi juhtinud Toomas Peek, kes on firma üks osanikke, lahkub 1. juulist juhatuse esimehe kohalt. Toomas Peek on hetkel õpingutel Kanadas ja temaga ei õnnestunud ühendust saada.

Tele2 juhtfiguuridest lahkub ka strateegia planeerimise direktor Peep Põldamm.

?Ammu tahtsin ära minna, seisev vesi ei vii elu edasi, ikka voolav vesi,? rääkis Põldsamm. ?Mul on konsultatsioonifirma, teenindan ELi Eesti, Läti, Leedu osas.?

Q GSMi 1999. aasta käive on 192 miljonit krooni, hilisemaid andmeid ja kahjumi suurust ei soovi firma avalikustada. Q GSMil oli eelmise aasta novembri seisuga 100 000 klienti.

Tele2 Rootsi emafirma sai selle aasta I kvartalis ligi 1,8 miljardit krooni kahjumit. 2000. aasta I kvartalis sai Tele2 AB 950 miljonit krooni kahjumit.

Levicom Broadbandi aktsiamüügi juured ulatuvad 1999. aasta jaanuari, kui tollal Netcomi nime kandnud Tele2 ostis 90% ASist Levicom Cellular, mis kontrollib enamusosalust Q GSMis. Sellega suurenes Netcomi osakaal Q GSMis 94,8 protsendini. Ühtlasi ostis Netcom toona 19,9% OÜst Levicom Broadband. Tehingu hind oli enam kui 800 miljonit krooni. 1999. aasta aktsiamüügiga vabanesid Levicomi asutajad Tõnis Palts ja Toomas Peek ligi 300 miljoni krooni suurusest laenukoormast.

?Arvestades turu väiksust ja Tele2 firmade väikseid turuosi on see küllalt mõistlik samm, mina seda ei kritiseeri,? kommenteeris Q GSMi ja Tele2 liitumist Eesti Telekomi tütarfirma, ASi Eesti Telefon juhatuse esimees Valdo Kalm, kes ei soovinud aga kommenteerida, kas on võimalik ET ja EMT liitumust üheks firmaks.

Kolmanda suure telekommunikatsioonigrupina tegutseb Eestis Soome kontsern Elisa Communications, kellele kuulub AS Uninet, Radiolinja Eesti (RLE) ja mobiiltelefonide müüja Mäkitorppa.

?RLE ja Unineti liitumist praegu ei näe, aga see ei ole minu asi seda teemat kommenteerida, see on omanike otsustada,? lausus RLE tegevdirektor Sami Seppänen. ?Q GSMi ja Tele2 liitumine ei ole mingi suur asi, et olla sellest üllatunud, see on ainult väike struktuurimuudatus.?

ASi Uninet juhatuse esimees Markus Nisula ütles, tema on oodanud, et lisaks firmade liitumisele kaob ka Q GSM kaubamärgina. ?Tele2 ja Q GSM on tuntud selle poolest, et nad on keskendunud eraklientuurile, nende liitumine on loogiline.?

?Meil ja Radiolinjal sellist plaani ja ühinemisteemalisi läbirääkimisi ei ole, sest sellist vajadust ei ole. Me leiame piisavalt palju sünergiat lihtsalt koostööd tehes,? lisas Nisula.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing