Suurem maksekoormus aitab säästa

Ain Kivisaar 06. august 2001, 00:00

Kuigi arvatakse, et eluasemelaenu puhul on kehtiv intressimäär suurim intressikulu mõjutav tegur, tuleks laenuvõtjal suuremat tähelepanu pöörata hoopis laenuperioodile.

Hästi tuleb välja laenuperioodi mõju intressikulude võrreldes 10aastast eluasemelaenu 30aastasega. Laenuperioodi kolmekordistumisel (10-lt 30-le aastale) väheneb igakuine laenumakse umbes 36% võrra. Intressikulud seevastu suurenevad 365%. Seega ületab intressikulude kasv võidu tagasimakse kahanemiselt kümnekordselt! Mida pikem on laenu tagasimakse periood, seda suuremaks käriseb vahe kuumakse vähenemise ja intressikulude kasvu vahel.

Paljud omaaegsed laenuvõtjad maksavad ikka veel aastaid tagasi võetud eluasemelaenu eest tolleaegset väga kõrget intressi (12?15%), kaotades aastas tuhandeid ja kümneid tuhandeid kroone. Tõenäoliselt on tegemist eelkõige inimeste teadmatusega muutunud olukorrast laenuturul ning erinevatest intressi kärpimise võimalustest. Lihtsaima variandi puhul tuleks laenuvõtjal kirjutada pangale avaldus laenuintressi alandamise sooviga, millele tõenäoliselt järgneb positiivne vastus. Negatiivse vastuse puhul on tark käia läbi konkureerivate pankade laenuosakondadest ning uurida aastate eest võetud eluasemelaenu refinantseerimise võimalusi odavamaga, st praeguse intressimääraga (8?9%) laenuga. Kui tagasimakse lõpptähtaeg jääb aastate kaugusele ning laenujääk ületab 100 000 krooni piiri, tasuvad laenu ühest pangast teise kandmisega kaasnevad väljaminekud ka intressi paariprotsendilise languse korral ennast kiiresti ära.

Enne otsustamist tuleks kaaluda erinevaid maksevariante, sest kasvõi paarisaja krooni võrra igakuist maksekoormust tõstes õnnestub mõnikord pikaajalise laenu puhul kokku hoida kümneid tuhandeid kroone intressikulusid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing