Nn 50 000 krooni piirang

08. august 2001, 00:00

Tänane piiranguteta mahaarvamiste süsteem on viinud olukorrani, kus leidub suure sissetulekuga maksumaksjaid, kes vähendavad oma maksukohustuse äärmiselt madalaks või nullini. Nt ei ole täna erandlik juhtum, kus ca 1,5 mln kr tulu deklareerinud isik vähendas oma maksustatavat tulu eluasemelaenu intresside ja koolituskulude mahaarvamise läbi enam kui 1,3 mln võrra. rahandusministeeriumi pressiteade 06.08.

___________________________________________

Eelnõu ei ole vastuolus maksumaksjate võrdsete võimaluste printsiipidega. Samas ei tähenda eelnõu ettevalmistust veelgi enam ühiskonna kihte võrdsustava progresseeruva tulumaksu kehtestamiseks.

Riik on otsustanud toetada teatud tüüpi eluruumide ehitamist, ajanud teatud eluasemepoliitikat, kuid mingisugust põhjendust pole toetada miljoneid kroone maksvate villade ehitust. Pigem on tegemist riigieelarvest makstava toetusega, mida makstakse praegu ka neile, kellel seda sisuliselt vaja pole. rahandusminister Siim Kallas (Postimees 07.08.)

___________________________________________

Muudatus on absurdne ja karistab eelkõige neid suure tuluga isikuid, kes ausalt deklareerivad oma tulu ja maksavad sellelt maksud. Eriti valus on planeeritav muudatus neile, kes on juba laenu võtnud ning arvestanud intresside tulust mahaarvamise võimalusega. Riigi seisukohalt on õige ülempiiri kehtestamine, kuid see peaks olema võrdeline maksustatava tulu suurusega. maksukonsultant Ranno Tingas (ÄP Online 07.08.)

___________________________________________

Arusaadavalt on maksusoodustuste kaotamine tavalisele maksumaksjale ebameeldiv nähtus ja seega ka valitsuse jaoks ebapopulaarne samm. Kõige efektiivsemaks toetusevormiks on otsene rahaline toetus tegelikule abivajajale, mitte üldine isikliku varalist seisu mittearvestav soodustus. Rahandusministeeriumis valminud eelnõuga soodustuse piiramine näitab õiget tendentsi, kuid pakutud tehniline lahendus on küsitav. Eesti Maksumaksjate Liit (ÄP Online 07.08.)

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing