IT ala koondamised teevad iirlased murelikuks

13. august 2001, 11:30

USA personaalarvutite tootja Gateway otsus sulgeda tehas Dublinis ning vallandada 900 töötajat on teinud iirlased murelikuks väliskapitalile kuuluva sektori hädade negatiivsest mõjust Iiri majandusele, kirjutas läinud nädalal Financial Times.

Asepeaminister Mary Harney teatas kohe, et on valmis ümber vaatama Iirimaa viisapoliitikat võõrtöölistele niipea, kui täiendavad koondamised eelkõige IT alal tööpuuduse üles viivad. Kuni Gateway teateni oli Iirimaa IT ala koondamistest suhteliselt puutumata jäänud.

Väliskapitalile kuuluvate ettevõtete arvele langeb 80% Iiri tööstustoodangu ekspordist ning pooled töökohad tootmises. Iga kolmas Euroopas müüdud arvuti on toodetud Iirimaal ning Iirimaast on saanud ka suurim tarkvara eksportija maailmas.

Lisaks investeeringutele ohustab USA majanduse järsk pidurdamine Iirimaa eksporti USA turule. Samuti on paljude Iirimaal tegutsevate rahvusvaheliste firmade tegevus suunatud Euroopasse, kus majanduskasv samuti aeglustub. Pigem varem kui hiljem kajastub see ka Iirimaa majanduses, kirjutab Financial Times, ehkki selleks aastaks ennustatakse Iirimaa majanduskasvu jätkuvalt 6?8% piires.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing