Hansapank ennustab aasta lõpuks kasvu aeglustumist

Inno Tähismaa 24. august 2001, 11:31

Uues, augustikuises Baltikumi makromajanduse ülevaates prognoosib Hansapanga tütarfirma Hansabank Markets , et peale tugevaid arenguid on aasta II pooles oodata kasvu aeglustumist.

Euroopa majandusarengute negatiivsed mõjud Eesti majandusele ilmnevad praegusest selgemini eeloleval talvel, põhjustades ekspordi kasvutempode edasise vähenemise.

Tugeval tasemel püsiv investeerimisaktiivsus peaks välisnõudluse nõrgenemise osaliselt kompenseerima. Eratarbimise kasvutempod hakkavad kasvama peale talvist madaltaset koos tööpuuduse vähenemise ja inflatsioon stabiliseerumisega.

Väliskaubanduses pole II poolaastal oodata märgatavaid trendimuutusi, mistõttu kaubanduspuudujääk jääb sel aastal absoluutnumbrites eelmise aasta tasemele. On tõenäoline, et kasvavad investeeringud toovad kaasa impordi kasvutempode kiirenemise 2002. aastal. See ja transiidivoogude vähenemine 2002. aasta alguses põhjustab jooksevkonto puudujäägi mõningase kasvu. Arvestades oodatust paremat I kvartalit on oodata meie kevadisest prognoosist märgatavalt suuremat välisotseinvesteeringute sissevoolu Eesti majandusse. Ja kuigi 2002. aasta võib selles osas olla tagasihoidlikum, jääb otseinvesteeringute maht endiselt piisavaks, et katta jooksevkonto puudujääk.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing