Omavalitsusliitude ühenduse avaldus

05. september 2001, 00:00

Eesti riik on nii tugev, kui tugevad on tema omavalitsused. Eelseisev presidendi valimine valimiskogus sunnib seda ajaloos korduvalt kinnitust leidnud tõdemust meelde tuletama. Seepärast alustab Eesti Omavalitsusliitude Ühendus liidusiseseid konsultatsioone selgitamaks presidendikandidaatide positsioonide ja arusaamade vastavust omavalitsuste ootustele.

Meie arvates on viimaseil aastail korduvalt rikutud riigi institutsioonide omavahelise tasakaalu põhimõtet nii omavalitsuste kohustuste rahastamisel, haldusreformi ettevalmistamisel, riigieelarve menetlemisel kui ka mitmetes muudes omavalitsusi puudutavates asjades. Selle tulemusena on inimeste eluliste vajaduste üle kohapeal otsustamise võimalused on vähenenud.

Paraku on ka presidendikampaania senist käiku iseloomustanud omavalitsuste alahindamine. Presidendikandidaadid on esitanud selle käigus hulgaliselt nägemusi Eesti arengust nii pikemas kui lühemas perspektiivis, kuid avalikustatud selged seisukohad riigivõimu omavalitsusliku kandepinna ulatuse asjus puuduvad.

Algavate konsultatsioonide käigus ootab EOÜ presidendikandidaatide seisukohti järgmistes küsimustes:

  • kuidas kasutatakse presidendi volitusi tagamaks korralduslikult omavalitsuste vääriline koht riigi teiste põhiseaduslike institutsioonide seas;

  • kuidas saavutab president omavalitsuste huvide arvestamine seadusloomes, riigieelarvete koostamises ja riigi tähtsamate ametiisikute nimetamisel;

  • kuidas kavatseb presidendikandidaat presidendina mõjutada regionaalpoliitikat ning sellega seonduvat riigi haldus-territoriaalset ülesehitust.

Otsustamine on praegu omavalitsuste Eesti, mitte erakondade Eesti käes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing