Ülo Toomsalu • 7 september 2001

Balti Laevaremonditehas ähvardab Leetu kolida

Kui riik ei pikenda Balti Laevaremonditehase Ukrainast pärit oskustööliste elamis- ja töölubasid, viib ettevõte laevade remondi Tallinnast vastostetud Klaipeda tehasesse ja koondab Tallinnas sadu töötajaid, kirjutab Postimees.

Balti Laevaremonditehasel (BLRT) on siiani raskusi oskustööjõu leidmisega Eestist. Võõrtööjõu palkamine on aga takistatud tohutu bürokraatiaga. Ettevõtte juht ja suuromanik Fjodor Berman ütles eile, et kui riik ei pikenda Ukrainast pärit laevakorpuse keevitajate elamis- ja töölubasid, viivad nad enamiku laevu hoopis Klaipedasse remonti. Leedus tööjõu kvaliteediga probleeme pole.

Pakutud võimalusest panna tööle koondatud kaevurid ettevõte keeldus, sest vajab spetsiaalsete oskustega inimesi.

BLRTis on ligi 2000 töötajat, Leedu firmas on inimesi 1500. Vastavalt erastamislepingule tuleb Klaipeda laevaremonditehases säilitada vähemalt 1400 töökohta. ?See ei ole raske, näiteks Eestis oleme pärast tehase erastamist loonud täiendavalt 600 töökohta,? ütles Berman.

Praegu saab BLRT ligikaudu poole oma miljardilisest käibest laevade remontimisest. VLR käive ulatus tänavu seitsme kuuga 311 miljoni kroonini, mis on peaaegu sama suur kui Eestiski.

Hetkel kuum