Suuremad äriotsused lükatakse tulevikku

Paul Oberschneider 18. september 2001, 00:00

Peale möödunud nädalavahetusel toimunud mälestusteenistusi on George Bushi administratsioon alustanud jõulisi ettevalmistusi, et maksta kätte eelmise nädala kohutava rünnaku pärast. Terroristide jõhkrus on sundinud kõiki mõtlema sellele, milline saab olema selle sündmuse pika-ajaline mõju maailmamajandusele ja meie kõikide heaolule.

Hetkel on selge ainult üks: läheb veel kaua, enne kui selgub turgudel tekkinud ebakindluse lõplik hind. Ja ehkki muu maailm teeb jõupingutusi, et jätkata normaalset äritegevust, ei ole praeguses olukorras midagi normaalset. Seni süveneb ebakindlus finantsturgudel ja investorite hulgas. Jääb üle loota, et enamik investoreid ei tõtta järgima hetkeemotsioone, vaid seiravad sündmusi rahulikult edasi. On tõenäoline, et kõik suuremad, välja arvatud hädavajalikud ärilised otsused lükatakse edasi vähemalt seniks, kuni selgub katastroofi tegelik mõju maailmamajandusele.

Vahepeal võib oodata, et aktsiahinnad jätkavad langemist kõikidel maailma juhtivatel börsidel, kuna süveneb ebakindlus ja turul on palju spekuleerimist. USA majanduskasvu väljavaated olid juba enne eelmise nädala sündmusi kesised ja riigi tööstustoodang on 11 kuu jooksul jätkanud vähenemist. Nüüd lisanduvad sellele rünnaku tagajärgede likvideerimise kulud, mis võivad kujuneda vägagi suurteks ja takistada maailmamajanduse kiiret kosumist.

Veelgi raskem on ennustada muus maailmas toimuvat. Siin Eestis ja teistes Balti riikides tundub, et tragöödia meid otseselt ei puuduta või mõjutab vähem kui teisi maailma piirkondi.

On siiski selge, et toimunu negatiivset mõju täiesti vältida ei õnnestu kellelgi. See võib väljenduda ettevõtete otsuses lükata edasi suuremate investeeringute tegemist seniks, kuni olukorras on saabunud selgus. Loodetakse, et suuremad investeerimisfondid jäävad passiivseks, hinnates pika-ajalisi arenguid ja võimalust, et nii USA kui ka Euroopa majanduses tekib seisak. Reiside tühistamine vähendab ärireisidest ja turismist saadavat tulu kogu Euroopas ning reisimine ise väheneb, eriti Ameerikas.

Tegemist on täiesti uudse olukorraga, mille edasist arengut on võimatu ennustada. Süvenev ebastabiilsus tekitab investorites soovi lükata edasi olulisi otsuseid ja vähendada riske ning mõjutab negatiivselt tarbijakäitumist, jaemüüki ja paljusid ärilisi otsuseid.

Peame toetama nii oma riikide juhte, et neil oleks võimalik langetada raskes olukorras õigeid otsuseid, kui ka üksteist, et nende otsuste tagajärgedega toime tulla. Parim, mida me praegu saame teha, on jätkata oma tavalist tegevust ja püüda kohaneda uudse olukorraga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing