2002. aasta äriplaanides on sümpaatne positiivsus

27. september 2001, 00:00

Ettevõtja ja ekssiseminister Olari Taal kiitis seminaril Äriplaan 2002 ettekannetest kokkuvõtteid tehes ettevõtjaid selle eest, et uude aastasse vaadatakse positiivse meelega.

?Üldiselt ju öeldakse, et kõik teevad äriplaani valesti. Mõned teevad vähem valesti ja nemad ongi edukamad,? alustas Taal seminari viimase esinejana. Tema sõnul lähtusid seminaril Äriplaan 2002 esinejad igaüks oma lähtekohast ja metoodikast ning on üsna selge, et konkreetse firma äriplaaniga ei tulegi keegi seminarile.

?Tänavu ei olnud ühtegi sümpaatset ketserit, kes oleks öelnud, et äriplaani enam ei tehta, sest kätte on jõudnud uue majanduse aeg,? ütles Taal esinejatele tagasipilku heites.

Seminarilt jäid lõppsõna pidajale meelde kolm põhiasja. ?Läbiv märksõna kõigis ettekannetes oli efektiivsus, välja arvatud Eesti riigi 2002. aasta äriplaanis,? märkis Taal. Teatavasti on Eesti riigi järgmise aasta eelarve 12 suurem kui tänavune. See andis põhjust ka Taalile arvustada peaminister Mart Laari esinemist.

Endine siseminister pidas vajalikuks ka oma ettekandes peatuda pikemalt sellel, et majandusinimesed ja riigiesindajad peavadki näiteks äriplaanist rääkides valima erinevaid sõnu ja tonaalsusi.

?Ma arvan, et välja arvatud Eesti Panga esindajad, ei tohiks riigijuhid rääkida majanduskeskkonna halvenemisest. Sellise jutu peale inimesed ei tarbi, ettevõtted ei julge investeerida ja majanduslangus ongi käes,? viibutas Taal oma ettekandes kaudselt näppu ka rahandusminister Siim Kallase viimaste esinemiste peale.

?Eesti riigi äriplaan ei saa olla näpunäidete jagamine. Riigi äriplaan peaks olema suurem kui ainult see, et planeeritakse mullatöid selle jaoks, et muuta jõevoolu,? tõi Olari Taal omapärase võrdluse.

Vastupidi valitsusele said seminaril esinenud ettevõtjad Olari Taali käest kiita. Talle oli sümpaatne, et ettekandeid läbivaks tooniks oli positiivsus ning see, et ettevõtjad kasutavad äriplaane eelkõige oma tulemuste hindamisel. ?Uue asjana räägiti tänavu heategevusest, oli üleskutse positiivsele ellusuhtumisele,? kiitis Taal kõiki ettekannetega ülesastujaid.

Eesti ja maailma majanduselu tulevikku hinnates arvas Olari Taal, et ?midagi maailmas kindlasti juhtub.? Rääkides sõja puhkemise võimalusest tõi ta välja ka võimalike sündmuste stsenaariumi ettevõtjate jaoks.

?Sõjaks läheb niikuinii. Mõned turud kaovad, mõned turud tekivad juurde. Selle sõja eripäraks on, et see võib kaasa tuua majandusstruktuuride kiire muutuse ning tekkida võib suur majanduskasv,? oletas Taal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing