Uued kaubakeskused sunnivad vanemaid uuendustele

Väinu Rozental 28. september 2001, 00:00

ASi Estiko gruppi kuuluva E-Kaubamaja teenindusjuhi Elen Urmi andmeil on ligi 20 protsenti 6300 ruutmeetri suurusest kaubanduspinnast uute konkurentide tõttu tühjaks jäänud. ?On kohe märgata, et ka külastajaid on vähemaks jäänud,? lisas Urm.

E-Kaubamajast kolisid näiteks Lõunakeskusesse Goldman, Baltman ja Jahipaun ning avatavasse Zeppelini kaubamajja kardinate müüja Sunorek, valgustite müüja Hektor-Light ja elitaarkunsti salong E-Kunstisalong.

Ühe E-Kaubamajast ära tulnud rentniku esindaja sõnul pakuti neile kolm kuud tasuta pinda, peaasi, et nad ära ei läheks.

?Tulime justkui maalt linna,? näitas E-Kunstisalongi omanik ja juhataja Tiia Karelson uusi pindu Zeppelinis. ?Kui rendileandja investeeringuid ei tee, on targem uut kohta otsida.?

Elen Urm tunnistas, et E-Kaubamajas on seitsme tegutsemisaasta jooksul olnud vaid üks muudatus ? tänavu kevadel laiendati kolmandat korrust. ?Oleme klientide silmis vana ja väsinud,? nentis Urm. ?Uued konkurendid sunnivad meid tõsistele uuendustele.? Urmi sõnul saab E-Kaubamaja esimene korrus tuleva aasta esimesel poolel uue ilme.

Urmi kinnitusel ei soovi nad endiste rentnike poolt hüljatud pindadele meelitada Tartus olevaid kauplejaid, vaid tuua Tallinnast Tartusse uusi firmasid.

Tartu Kaubamaja kõrval asuv Hansakeskus on Lõunakeskusesse ära läinud Ilves-Extra ja Avanti asemele toonud Tallinnast näiteks noorterõivastega kaupleva A & G Kaubanduse.

Hansakeskuse kaubanduspindade operaatorfirma ASi Mees & Naine juhatuse esimehe Vambola Tiigi sõnul aitab tihenev konkurents korrastada kohalikku kaubandusturgu. ?Kaubanduspindade omanikud peaksid maha istuma ja mõtlema, kellele nad töötavad ja miks nad töötavad,? rääkis Tiik. ?Tartu kesklinna ostukeskused peaksid üksteist täiendama, mitte konkureerima.?

ASi Tartu Kaubamaja direktori Raul Puusepa hinnangul tugevdab paar-kolmsada meetrit eemal asuv Zeppelini kaubamaja kesklinna osatähtsust Tartu kaubandus-city?na. ?Me pole Zeppeliniga teineteist söövad konkurendid,? ütles Puusepp. ?Zeppelini tulekuga võidavad kliendid.?

Zeppelini kaubamaja haldusfirma ASi Masterlan nõukogu liikme, endise Raepanga juhatuse esimehe Peeter Luige sõnul on nende ostukeskus mõeldud aktiivsele inimesele, kellel on harrastused ja kes tahab oma elu ning kodu paremaks muuta. ?Zeppelinist saab Tartu suurim kodukaupadega kauplemise koht,? ütles Luik.

Zeppelini kahekorruselise kaubamaja 7000 ruutmeetril kaupleb kokku 25 rentnikku, suuremad rentnikud on Koduextra ja Säästumarket. Kaubamaja teisele korrusele sõidutab ostjaid Lõuna-Eesti esimene eskalaator.

Zeppelini rajamine läks Masterlanile maksma 50 miljonit krooni. Tasuvusajaks on planeeritud seitse aastat.

Tuleva nädala esmaspäeval avab uksed Zeppelini kõrval asuv Tartu vee- ja tervisekeskus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing