PM: elektri hind peab olema ühtne kogu Eestis

01. oktoober 2001, 08:11

Tänasest maksavad kümned tuhanded elanikud Läänemaal ja Viimsis elektri eest viiendiku võrra rohkem kui nende naabrid kõrvalmaakondades või -valdades. Tegemist on riigi energeetikapoliitika kunagise väärotsuse tulemusega, mille peavad kinni maksma süütud tarbijad, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Kuna riik otsustas elektri jaotusvõrkude erastamisest poole pealt loobuda, siis tuleks kunagi tehtud vead parandada ning elektrivõrgud õiglase hinna eest tagasi osta.

Läänemaa elektrivõrk asub Narva elektrijaamadest kaugel ning pole ka ühenduses kõrgepingevõrguga, mistõttu peab sealne elektrivõrk ostma elektrit Eesti Energialt suhteliselt kalli madalpinge tariifi alusel. Lisaks on Läänemaal elektri tarbijad hajutatud ning tarbimine väike, mis tõstab jaotusvõrgu teenuse hinna suhteliselt kõrgeks

Olukorras, kus paljudel napib raha isegi söögiks, ei soovi ilmselt keegi osta vastu tahtmist kallist kvaliteetelektrit. Ettevõtlusele tähendab aga kallim elekter toodete ja teenuste suuremat omahinda, mis võib elektrimahukamate ettevõtmiste puhul muuta mõttekaks ettevõtluse üleviimise teise piirkonda, rääkimata uute ettevõtete loomisest.

Üks on aga küll kindel - aastaid tagasi tehtud viga läheb maksma mitmeid kordi rohkem, kui riik sellest erastamisest kunagi teenis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing