2 oktoober 2001

Ameerika aktsiaturud alustasid oktoobrit väikese miinusega

Ameerika aktsiaturud alustasid oktoobrit väikese miinusega.

'Turgudel valitseb üldine ülemüüduse tunne, kuid väga vähesed inimesed on huvitatud praegu turule tulekust,' ütles Reutersile maaklerfirma Guzman Co asepresident George Rodriquez. 'Toimub raha säilitamine ? raha on kuningas. See võib jätkuda mõnda aega kuni midagi ette võetakse ja meil on parem nähtavus turu osas.'

Dow Jonesi tööstuslik keskmine <GR#US.^DJI> langes 0,12 protsendi võrra 8837 punktile. Nasdaq <GR#US.^IXIC> kaotas 1,22 protsenti oma väärtusest lõpetades kauplemispäeva 1480 punktil. Laiemalt turgu kajastav S P 500 indeks <GR#US.^SPC>

langes 0,23 protsendi võrra 1039 punktini.

Inteli aktsia <GR#US.INTC> tegi läbi 2,1 protsendise languse 20,01 dollarile. Investeerimispank Robertson Stephens levitas analüüsi, kus ta teatas, et augustis toimus pooljuhitootmises ajaloo suurim müügi langus viidates Semiconductor Industry Association raportile, mis näitab 48,1 protsendi võrra käibe langust Augustis võrreldes mullu sama ajaga. Investeerimispank Merrill Lynch <GR#US.MER>

kärpis Inteli ja teise pooljuhitootja firma AMD <GR#US.AMD> kasumiootusi seoses arvutikiipide nõrga nõudlusega.

Aktsiaturg suutis teha tagasi osa kauplemispäeva esimese poole langusest. Investorid ostsid traditsiooniliste 'kindlate varjupaikade' aktsiaid nagu tubakatööstuse, kullatootjate, tervishoiu ja kommunaalmajanduse ettevõtete aktsiaid.

Oktoobrikuusse on ajalooliselt koondunud börsikrahhid ? nii 1929. aasta kui ka 1987. aasta omad. Aktsiaturg paranes mõnevõrra möödunud nädalal kolme aasta madalaimalt tasemelt, kuid näitas siiski kõige hullemat kvartalit pärast 1987. aastat.

Börside päevakäibed on hakanud alanema tavapärastele tasemetele. NYSEl kaubeldi eile 1,17 miljardit aktsiat, kukkujad edestasid tõusjaid suhtega 3 : 2. Nasdaqi aktsiakäibeks kujunes 1,49 miljardit, Nasdaqil edestasid langejaid tõusjaid suhtega 11 : 6.

Hetkel kuum