Ain Alvela • 14. oktoober 2001 kell 22:00

Toimiv ühistu kergitab korterite hinda

Traditsiooniliselt võis septembrikuus täheldada tehingute arvu kasvu, kuigi tänavu ei saa ka suveaega kinnisvaraturu aktiivsuse seisukohalt soikunuks lugeda ? tehinguid sõlmiti puhkustele vaatamata.

Järjest rohkem hakkavad inimesed korterit otsides jälgima, kas majas töötab tegus korteriühistu või mitte. Ühistu osa korterite hinnakujundajana suureneb sedamööda, mida selgemaks saab ühistuga majade parem käekäik ning selle liikmete vara tulusam majandamine kui seda suudavad korterivaldajad, kes pole organiseerunud. Spetsialistid prognoosivad, et juba paari aasta pärast võivad korterite hinnad korraliku ühistuga majas olla kuni 30 kõrgemad kui samasuguse naabermaja korteritel, kus toimiv ühistu puudub.

Jätkuvalt läheb edukalt kortermajade arendajatel. Eelmise nädala lõpus teatas näiteks Linnakujunduse Arendusbüroo AS, et nende Nõmme tee 303 kümne kahetoalise korteriga elamu on valmis, kusjuures kõik korterid on juba müüdud, saadaval on veel vaid üks kahest esimese korruse äripinnast. Samuti on välja müüdud E.L.L. Kinnisvara Tuvi tänavale ehitatavast kolmest kortermajast esimesena valmiv.

Arendajad tunnistavad, et veel aastatagune hoogne kaubanduspindade arendamine on kohta loovutamas elamispindade, eelkõige uute kortermajade rajamise buumile ? sellest on saanud kinnisvaraarendajate prioriteet number üks.

asukoht

kivimaja Endla tänaval, viadukti ja Suur-Ameerika tänava vahelisel alalvalmimisaeg

ehitatud 1950ndatel aastatel.üldandmed

üldpind 50,2 m²neljakordse maja teine korrustoad paiknevad eraldi, korteri aknad on Endla tänava suunasmajas korteriühistutrepikoda remonditud, hoone välisfassaad vajab remontisanitaarremonti vajav korterühes toas uus pakettaken ja uus laminaatparkettpaigaldatud du??inurksanitaarsõlm remonditud umbes kaks aastat tagasitubades vana tapeet maha võetudköögis gaasimõõdik ja veemõõtjad ning uus valamu.kesklinna lähedushea ühistranspordi liikluskaubanduskeskuse lähedustegutsev korteriühistumaja asub aktiivse liiklusega tänava ääres ja aknad on tänava poolevälisfassaad vajab remontisissekäik trepikotta on hoovist

turuväärtust tõstvad tegurid

turuväärtust langetavad tegurid

tehing

pakkumine algas 450 000 krooniga, müük vältas kaks kuud, korterit käis vaatamas umbes 12 inimestvahendaja

Eri Kinnisvara maakler Mart Saa

Korter, mis potentsiaalselt võiks rohkem maksta kaotab ühistu puudumise tõttu hinnas üpris arvestatavalt.

asukoht

Õismäe teevalmimisaeg

1970ndate aastate lõpusüldandmed

viiekordne paneelelamuüldpind 46 m², kolmas korruskorter vajab remontiühistu puudubpüstikutorud vahetatud, maja välisuks lukustatavpaiknemine magalarajoonidest kõige kõrgemalt hinnatud piirkonnasviiekorruseline elamuaknad avanevad sisehoovi päikese poolekorteriühistu puudumineremondivajadus

turuväärtust tõstvad tegurid

turuväärtust langetavad tegurid

tehing

müügitehing toimus oktoobris 2001, ostja eraisikvahendaja

Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Margit Merisalu

Tartu kohta keskmisse hinnaklassi kuuluva Annelinna tüüpkorteri kasuks räägivad hea siseplaneering ning hästi toimiva korteriühistu olemasolu majas.

asukoht

Kaunase pst 60 Annelinnas, viiekordses majas, kõigi mugavustega kortervalmimisaeg

umbes 1980üldandmed

korter asub viiendal korruselkasulik pind 76,4 m²korter koosneb esikust, köögist, neljast toast, WC-vannitoastelutuba läbikäidav, läbi maja paiknevate ruumidegakorteri juurde kuulub rõdupaigaldatud veemõõtjadkorter vajab remontitrepikodades uued, ööpäevaringselt lukustatavadmajas on teostatud üldtorustike vahetus, uus katuskorterelamu ümbruse heakord on keskmineheal tasemel toimiv ühistukommunaalmaksud väga madaladhea planeeringühistu poolt majas teostatud üldhooldustööd (uus katus, välisuksed)soodsad kommunaalmaksudremonti vajav seisukordkorterelamu

turuväärtust tõstvad tegurid

turuväärtust langetavad tegurid

asukoht

tehing

Objekt oli müügis kuu aega. Ostu-müügitehing toimus 28. septembril 2001 aastal. 4toaliste korterite müügiaeg on tavaliselt pikem, kuid turu aktiivsuse perioodil õnnestub tehinguid ka lühema ajaga sooritada.vahendaja

Kaanon Kinnisvara Tartu büroo maakler Piret Jerlakas

Võib öelda, et traditsioonilises Tallinna rendipiirkonnas asuv korter saadi suhteliselt soodsalt kätte.

asukoht

Tatari tänavvalmimisaeg

2001. aastaüldandmed

viiekordne vastvalminud majaüldpind 47 m², teine korruskorter kvaliteetselt viimistletudrahulik ja privaatne miljööpaiknemine mõne minuti kaugusel linna ärisüdamest ja vanalinnastvaikne kõrvaltänavkõrge turvalisus valvesüsteem, välisuks ja värav lukustatud, fonoluku süsteemkaasaegne ja kvaliteetne viimistlusaknad avanevad sisehoovi, päikese pooletäielikult sisustatud mööbli ja tehnikaga

turuväärtust tõstvad tegurid

tehing

üüritehing toimus septembris 2001, üürijaks eraisikvahendaja

Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Annika Leet

Hetkel kuum