Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2001 kell 6:04

Palts nõuab vaestele sooduselektrit

Tallinna linnapea Tõnis Palts nõudis eile Eesti Energia juhatuse esimehe Gunnar Okiga kohtudes kuni 8000 vähekindlustatud pere vabastamist tuleva aasta märtsis kehtima hakkavast elektrienergia püsitasust, kirjutab Eesti Päevaleht.

Palts rääkis, et arutas Okiga elektri hinna tõusu mõju tallinlastele ja pealinna majandusele. ?Kõige rängemalt mõjub tõus vähekindlustatud inimestele, mis tekitab linnas sotsiaalprobleeme. Linnarahvas ei ole rahul äkilise püsitasu jõustumisega ning usun, et nii on see üle Eesti ja seega võiks idee olla arutlusel teisteski omavalitsustes,? lausus Palts. ?Kõige tuntavamad on uued tariifid kokkuhoidlikele tarbijatele, kellest mõne jaoks võib hinnatõus olla kahekordne. Tallinnas räägime seejuures 5000-8000 tarbijast. ?

Kirja oma seisukohaga saatis isamaaliitlasest linnapea ka erakonnakaaslasest peaminister Mart Laari büroosse, et leida ideele toetust.

Palts nentis, et tema ei saa otsustada, küll aga linnajuhina nõuda. ?Loodan, et peaminister läbi valitsuse toetab mind ja idee jõuab majandusministeeriumi kaudu firma juhtkonnani,? rääkis Palts. ?Suurimate abivajajate väljaselgitamisega võiksid tegeleda linnaosade valitsused ning sotsiaaltöötajad. Tähtis on linnas ära hoida sotsiaalset plahvatust.?

Peaministri büroo juhataja Andres Ammase sõnul on tegemist igal juhul mõistliku ja omavalitsuse juhile kohase seisukohaga.

Eesti Energia kommunikatsioonijuhi Erki Peegli sõnul on tegemist huvitava ettepanekuga, mis nõuab pikemat arutamist.

?Päris kindel ei saa olla, et see on parim variant vähekindlustatud inimeste aitamiseks,? sõnas Peegel. ?Arvestasime, et esmane arvamus hinnatõusust on väga valuline ja on gruppe, keda see tugevalt lööb. Selle tõttu koostas Eesti Energia 15 miljoni kroonise sotsiaalelektriprogrammi, mille sotsiaalministeerium ka kinnitas.?

Peegli sõnul on sotsiaalministeeriumi arvutuste kohaselt Eestis 20 000 leibkonda, kellele see abiprogramm suunatud on ning kellele Eesti Energia toetus kuuluks.

Hetkel kuum