• OMX Baltic−0,19%298,97
  • OMX Riga0,07%891,39
  • OMX Tallinn−0,28%2 055,59
  • OMX Vilnius−0,01%1 206,2
  • S&P 500−0,01%6 296,79
  • DOW 30−0,32%44 342,19
  • Nasdaq 0,05%20 895,66
  • FTSE 1000,22%8 992,12
  • Nikkei 225−0,21%39 819,11
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%91,43
  • OMX Baltic−0,19%298,97
  • OMX Riga0,07%891,39
  • OMX Tallinn−0,28%2 055,59
  • OMX Vilnius−0,01%1 206,2
  • S&P 500−0,01%6 296,79
  • DOW 30−0,32%44 342,19
  • Nasdaq 0,05%20 895,66
  • FTSE 1000,22%8 992,12
  • Nikkei 225−0,21%39 819,11
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,86
  • GBP/EUR0,00%1,15
  • EUR/RUB0,00%91,43
  • 23.10.01, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Lihaküpsetajad ajavad end võistlusvormi

?Sõna trenn kõlab meie tegevuse kohta tõesti naljakalt, kuid peame harjutama, sest võistlusel peab olema tegevus minutipealt paigas,? räägib Eesti Barbecue Assotsiatsiooni president Tiit Treve. ?Me oleme teinud kümmekond treeningut selle menüüga, millega võistlusele lähme.?
Kuus Eesti barbecue-meistrit on võtnud eesmärgis paari nädala pärast Lõuna-Aafrika Vabariigi pealinnas Kaplinnas toimuvatel barbecue maailmameistrivõistlustel pjedestaalile jõuda. Konkurentideks on 40 gurmaanide võistkonda kümnest riigist. Eesti võistkonna peakokk on telest tuntud Jazz, võistkonna kapten muu hulgas maitseainete kaubandusega tegelev Jaan Habicht ja liikmed Vambola Moores restoranist Kamikaze ning Rain Käärst, Silver Siitam ja Arne Schumann Reval Hotelligrupi restoranidest.
Lihaküpsetamise treening aga pole hoopiski tavaline lihasussutamine. Üritus algab tünnikujulise ahju kurjaks ajamisega, ahju temperatuuri jälgitakse hoolikalt ning peetakse selle kohta ka logiraamatut. Samamoodi pannakse kirja, kui kaua lihaküpsetamine aega võttis ning kõik liigutused, mis küpsetamise juures tehakse.

Artikkel jätkub pärast reklaami

?Näed, kala jäigi liiga kauaks ahju, maitse pole enam see mis peab,? kurdab võistkonna kapten Jaan Habicht. ?Jäime liiga kauaks jutustama.?
Ka liha ei taha kuidagi valmida, sest ilm läheb vahepeal külmemaks. Sellist asja aga Habichti sõnul MM-võistlustel juhtuda ei tohi, sest meeskond peab alates kella 11.00 hommikust iga 45 minuti järel serveerima uue roa ja nii viis käiku. ?Kui serveerimisega hiljaks jääd, on võistlus automaatselt lõppenud,? selgitab Habicht. ?Tänane trenn pole siiski ebaõnnestunud, sest teeme siit omad järeldused ja tähelepanekud.?
Võistlusele kaasa võtavad ?sportlased? materjalid, mida Lõuna-Aafrikast tõenäoliselt ei leia. ?Ahjud võtame kaasa, natuke lepapuid, kui õnnestub neid üle piiri toimetada, mustsõstraid, pohli, köömneid ja taluvõid,? loetleb Habicht. ?Liha on sealtpoolt, samuti maitseained.?
?Grillisportlaste? osavõtt ala MM-võistlustelt läheb maksma umbes 300 000 krooni, raha tuleb sponsorite Rakvere Lihakombinaadi, Reval Hotelligrupi, Pauligi ja Tallinna linnavalitsuse taskust. Tallinna linn annab ürituse tarbeks 15 000 krooni, firmad oma toetuse suurust ei avalikusta.
Eesti lihameistrite unistus on korraldada 2004. aasta barbecue EM-võistlused Tallinnas ning Tiit Treve sõnul on selline asjade käik ka suhteliselt realistlik, eriti kui meeskonnal Kaplinnas hästi läheb.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    1 k 27 p 14 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele