Kristina Traks • 22. oktoober 2001 kell 22:00

Lihaküpsetajad ajavad end võistlusvormi

?Sõna trenn kõlab meie tegevuse kohta tõesti naljakalt, kuid peame harjutama, sest võistlusel peab olema tegevus minutipealt paigas,? räägib Eesti Barbecue Assotsiatsiooni president Tiit Treve. ?Me oleme teinud kümmekond treeningut selle menüüga, millega võistlusele lähme.?

Kuus Eesti barbecue-meistrit on võtnud eesmärgis paari nädala pärast Lõuna-Aafrika Vabariigi pealinnas Kaplinnas toimuvatel barbecue maailmameistrivõistlustel pjedestaalile jõuda. Konkurentideks on 40 gurmaanide võistkonda kümnest riigist. Eesti võistkonna peakokk on telest tuntud Jazz, võistkonna kapten muu hulgas maitseainete kaubandusega tegelev Jaan Habicht ja liikmed Vambola Moores restoranist Kamikaze ning Rain Käärst, Silver Siitam ja Arne Schumann Reval Hotelligrupi restoranidest.

Lihaküpsetamise treening aga pole hoopiski tavaline lihasussutamine. Üritus algab tünnikujulise ahju kurjaks ajamisega, ahju temperatuuri jälgitakse hoolikalt ning peetakse selle kohta ka logiraamatut. Samamoodi pannakse kirja, kui kaua lihaküpsetamine aega võttis ning kõik liigutused, mis küpsetamise juures tehakse.

?Näed, kala jäigi liiga kauaks ahju, maitse pole enam see mis peab,? kurdab võistkonna kapten Jaan Habicht. ?Jäime liiga kauaks jutustama.?

Ka liha ei taha kuidagi valmida, sest ilm läheb vahepeal külmemaks. Sellist asja aga Habichti sõnul MM-võistlustel juhtuda ei tohi, sest meeskond peab alates kella 11.00 hommikust iga 45 minuti järel serveerima uue roa ja nii viis käiku. ?Kui serveerimisega hiljaks jääd, on võistlus automaatselt lõppenud,? selgitab Habicht. ?Tänane trenn pole siiski ebaõnnestunud, sest teeme siit omad järeldused ja tähelepanekud.?

Võistlusele kaasa võtavad ?sportlased? materjalid, mida Lõuna-Aafrikast tõenäoliselt ei leia. ?Ahjud võtame kaasa, natuke lepapuid, kui õnnestub neid üle piiri toimetada, mustsõstraid, pohli, köömneid ja taluvõid,? loetleb Habicht. ?Liha on sealtpoolt, samuti maitseained.?

?Grillisportlaste? osavõtt ala MM-võistlustelt läheb maksma umbes 300 000 krooni, raha tuleb sponsorite Rakvere Lihakombinaadi, Reval Hotelligrupi, Pauligi ja Tallinna linnavalitsuse taskust. Tallinna linn annab ürituse tarbeks 15 000 krooni, firmad oma toetuse suurust ei avalikusta.

Eesti lihameistrite unistus on korraldada 2004. aasta barbecue EM-võistlused Tallinnas ning Tiit Treve sõnul on selline asjade käik ka suhteliselt realistlik, eriti kui meeskonnal Kaplinnas hästi läheb.

Hetkel kuum