Kadi Heinsalu • 23. oktoober 2001 kell 13:22

Saksamaa jaekaupmehed on euro ootuses hindu tõstnud

Saksa tarbijad tunnetavad juba praegu sularaha eurole üleminekust tekkinud hinnatõusu jaekaubanduses, teatab

Mitme esmatarbekauba hind Saksamaal on tasapisi ülespoole hiilinud ja uuringute tegijad seostavad seda sularaha euro käibele tulekuga uuest aastast.

Saksamaa keskpank ja statistikakeskus on teinud uuringu, millest selgub, et 30 päeva esmatarbekaupu ja toiduaineid sisaldava ostukorvi hind on tõusnud keskmiselt 0,2?0,4 protsenti. Selgituse järgi on hinnatõusust 10% seotud eurole üleminekuga.

Statistikaamet võrdles ka umbes 18 000 toote hindu, mida jaekaubanduses pakuti odavates väljamüükides. Paljude kaupade puhul oli viimane number 5, 8 või 9. Ostukorvivõrdluse kaudu ei saa siiski otsustada inflatsiooni taseme üle, rõhutatakse uuringus.

Euroopa keskpank ei kommenteerinud sakslaste ostukorviuuringute tulemusi. Olukord on keskpanga jaoks delikaatne, sest see on varem teada andnud, et sularaha eurole ülemineku põhjustatud hinnatõusud jäävad märkamatuks ja lühiajaliseks.

Saksa rahandusminister Hans Eichel tunnistas, et ei ole rahul euro mõjudega hinnatõusule. Eichel ütles end uskuvat, et konkurents sunnib ettevõtjaid hindu siiski langetama.

Hetkel kuum