Hüvasti, tasuta börsiinfo!

Inno Tähismaa 25. oktoober 2001, 00:00

Sisuliselt oli igal huvilisel võimalik aadressilt www.tse.ee saada sama infot, mis oli kättesaadav professionaalsetele maaklerite pankades. Harjumused tuleb nüüd ümber kujundada, kuna uuest aastast hakkab börs reaalajas info eest raha küsima.

Tallinna börsi turunduse ja avalike suhete osakonna juhataja Eva Palu ütles, et praegu pole veel teada, millal reaalajas info börsiküljelt ära kaob. ?Tehtud on põhimõtteline otsus, et tasuta reaalajas info kaob ära. Pole otsustatud, kas see juhtub jaanuaris, veebruaris või märtsis,? ütles Palu.

Kinnitamata andmetel kaob tasuta reaalajas info 28. jaanuaril ehk päeval, mil Tallinna börs liitub Helsingi börsi kauplemissüsteemiga. Helsingi börsi koduleheküljel on tasuta üleval info 15minutilise hilinemisega, Eestis hakkab olema samamoodi.

Telekomi ja Hansapanga aktsiaid omav väikeinvestor Aare Kilp ütles, et praegu on reaalajas info talle abiks maakleriga suhtlemisel ja tehingu kokkuleppimisel. ?Praktikas käib asi nii, et räägime maakleriga läbi ja lepime kohe kokku,? ütles Kilp. Ta lisas, et ärevatel päevadel on tal börsi reaalajas infokülg lahti. Samas ütles ta, et 15minutiline viivitus info kättesaamisel väga suur probleem pole.

Palu sõnul hakkavad infot investoritele vahendama maaklerfirmad ja muud infovahendajad. Sellega suureneb teiste infovahendajate roll. Nii näiteks on tõenäoline, et jae- ja investeerimispangad hakkavad oma klientidele tasuta infot pakkuma.

Margus Järv LHVst ütles, et tõepoolest, alates jaanuarist saavad LHV kliendid juurdepääsu tasuta infole, mille eest LHV ise hakkab maksma esialgsetel andmetel 20 000?30 000 krooni aastas. Praegu maksavad maaklerfirmad börsiinfo eest kolmandiku kuni poole võrra vähem. Eva Palu sõnul on uue tasulise teenuse täpsed hinnad veel välja töötamata.

Järve sõnul jääb tasuta börsi reaalaja info kadumise tagajärjel kiibitsemist vähemaks. Need, kel huvi, saavad infot maaklerite kaudu. ?Majandusloogiliselt on see arusaadav, minu teada pole kusagil maailmas reaalajas info börsilt tasuta kättesaadav. Aeg-ajalt teevad mõned firmad sooduspakkumisi, kus info on tasuta,? ütles Järv. Tema arvates ei jää investoril selle pärast info kätte saamata. Samas tunnistas ta, et vaatab ise börsiinfot börsi interneti kodulehelt, mitte tasulisest kanalist. Praegu neil mingit vahet pole, lihtsalt tasuline kanal uuendab end ise pisut tihemini.

Kokku on börsil praegu paarkümmend vahendajat, nagu LHV, kes raha eest infot vahendavad.

Eva Palu sõnul on börsil plaanis uuest aastast, kui tasuta reaalajas infot ei pakuta, hakata tegelema ka nn infovarastega, kes ilma börsi loata oma leheküljele aktsiahindu üles panevad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing