30. oktoober 2001 kell 22:00

Tollitöö erafirma kätte

Novembri alguses saabuvad Eestisse Briti erafirma Crown Agents konsultandid, kes pakuvad Eesti riigile võimalust osta neilt tolliteenust, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi. ?Tolliamet vajab Eestiski tõsist raputust,? kommenteeris ideed valitsuse majandusnõunik Hardo Pajula. Ideed toetavad ka Eesti ärimehed, kelle hinnangul liigub turul salakaubana 30% kütusest ning 20% alkoholist ja salasigarettidest. Eesti erafirmade andmetel võib riik eduka tollitööga koguda makse vähemalt 355 miljonit krooni aastas enam.

Hetkeseis: Tolliteenuse erafirmale delegeerimisest ei tulnud Eestis midagi välja. Samas ei ole viie aastaga Eesti riik suutnud oluliselt piirata salaturu osa. Seetõttu võiks viie aasta taguse idee juurde tagasi tulla. Võibolla suudab korralikult motiveeritud erafirma panna maksuhaldurid paremini tööle. Kaotada ei ole riigil suurt midagi.

Hetkel kuum