Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Zinfandel ? salapärane California viinamari

  Tunnike autosõitu San Franciscost põhja poole ja te satute Dry Creek Valley kitsastele teedele, kus teeäärsetel kirjakastidel vaid itaaliapärased nimed. Üle saja aasta tagasi asutasid selle oru itaalia immigrandid, kes asusid siin viinamarjaaedu rajama.
  Sellest ajast on ka valmistatud Zinfandeli marjast veini. Tänapäeval arvatakse, et see mari pärineb Itaalia Primitivo või Jugoslaavia Mali Plavaci sortidest. Igatahes on ta nüüd California enda meeldivalt mõnus veinimari. Viinamarjapõõsad elavad mõnes piirkonnas kuni 65 aastat vanaks. Sõltuvalt põõsaste vanusest on tunda ka maitseerinevusi. (Mitte ajada segamini Zinfandel Blushi või White Zinfandeli veinidega, mis on madalamast hinnakategooriast.)
  Beringer Vineyards Zinfandel 1998 ? heleda telliskivipunase värvusega. Aroomis magusus, suits, must kirss, ploom, vaarikas ning veidi tammevanilli.
  Keskmise täidlusega vein, mille maitses võimutseb samuti must kirss ja ploom. Järelmaitse mõnusalt piprane. Sobib liha-wok?i, barbecue? ning grill-liha kõrvale. Serveerida 18 °C temperatuuril. Poehind 190 krooni piires.
  Robert Mondavi Coastal Zinfandel 1998 ? etiketil märgitud coastal tähendab, et Mondavi, Californias ja ka kogu maailmas tuntud veinimeister, on rajanud veiniaiad rannikuäärsetele aladele, kus külma-sooja (yin-yang) kliima teooria järgi koguneb marjadesse küllaldane suhkrutase ja hea happenivoo.
  Telliskivipunase värvusega. Aroomis rikas küpse kirsi, vaarika, suitsuploomi veidi piprane, keedisene, huumuselõhnaline magus bukett.
  Maitselt keskmise täidlusega, vürtsine, suitsune, ploomi-, kirsi- ja musta pipra nüanss. Veini võib veel aastaid lasta küpseda veinikeldris, millest annab märku maitses esinev meeldiv pehme park, olles tasakaalus happega järelmaitses.
  Serveerida koos grill-liha, barbecue?, Mehhiko vürtsidega grillitud kanaga. Sobiv temperatuur 18 °C. Poehind 236 krooni piires.
  Ernest & Julio Gallo Sonoma Zinfandel 1997 ? Gallo alustas Dry Creek Valleys Zinfandeli veini valmistamist 1993. aastal, ostes üle sajandi vana Frei Brothersi veinimõisa. Mõisa üle 40 aasta vanad viinamarjapõõsad annavad kõrge kvaliteediga mahla, mis väljendub heas tekstuuris ja komplekssuses.
  Telliskivipunase värvusega vein. Aroomis esineb mitmeid küpseid punaseid marju: kirss, vaarikas, veidi musta sõstart, ploomi ja ürte. Mõnus suitsusus koos huumuselõhnaga.
  Maitselt täidlasem vein, elava vürtsikuse ja tammevanilli nüansiga suitsuploomi, musta kirsi ja piprase kooslusega.
  Järelmaitses mõnus parkaine ja happe tasakaal, kerge vürts, mis näitab veini suurt säilituspotentsiaali.
  Serveerida 18 °C juures röstitud või grillitud loomalihaga pikantses tomatikastmes, grillitud kana, ürtide, koriandri ja küüslauguga. Sobib samuti pikantsete juustusortide kõrvale. Poehind 280 krooni piires.
  Autor: Rein Kasela
 • Hetkel kuum
IT-ettevõtte juht: tehisaru tuleb taltsutada
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Tehisintellekt, mis tänavu hakkab mõjutama mitut valdkonda meditsiinist julgeoleku ja keskkonnani, aitab teha hüppe, mis toob Eesti taas digitaalse arengu eesliinile, kirjutab Tietoevry Create’i Baltikumi juht Valērija Vārna.
Indrek Kasela astub tagasi, juhatus jätkab kahe liikmega
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Kalatootja PRFoodsi juht Indrek Kasela astus ettevõtte juhi kohalt tagasi, samuti lahkus ta tütarühingute Saaremere Kala ja Saare Kala Tootmine juhatustest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eelarvenõukogu: riigivõlg kasvab kiirelt
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Eelarvepuudujääk ulatub järgmistel aastatel koguni 5%ni SKPst ja riigivõlg jätkab kiiret kasvu. Selline eelarvepoliitika seaks ohtu Eesti majanduse stabiilse arengu ega vastaks eelarvereeglitele, selgub pressiteatest.
Uus linnavõim vahetas välja Tallinna Hambakliiniku nõukogu ja juhi
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.
SA Tallinna Hambakliiniku nõukogu kutsus alates tänasest tagasi juhatuse esimehe Maksim Volkovi, kelle juhitud linnaasutuses paljastas audit autoritaarse juhtimise ja lepingud omadega.