8. november 2001 kell 22:00

Zinfandel ? salapärane California viinamari

Tunnike autosõitu San Franciscost põhja poole ja te satute Dry Creek Valley kitsastele teedele, kus teeäärsetel kirjakastidel vaid itaaliapärased nimed. Üle saja aasta tagasi asutasid selle oru itaalia immigrandid, kes asusid siin viinamarjaaedu rajama.

Sellest ajast on ka valmistatud Zinfandeli marjast veini. Tänapäeval arvatakse, et see mari pärineb Itaalia Primitivo või Jugoslaavia Mali Plavaci sortidest. Igatahes on ta nüüd California enda meeldivalt mõnus veinimari. Viinamarjapõõsad elavad mõnes piirkonnas kuni 65 aastat vanaks. Sõltuvalt põõsaste vanusest on tunda ka maitseerinevusi. (Mitte ajada segamini Zinfandel Blushi või White Zinfandeli veinidega, mis on madalamast hinnakategooriast.)

Beringer Vineyards Zinfandel 1998 ? heleda telliskivipunase värvusega. Aroomis magusus, suits, must kirss, ploom, vaarikas ning veidi tammevanilli.

Keskmise täidlusega vein, mille maitses võimutseb samuti must kirss ja ploom. Järelmaitse mõnusalt piprane. Sobib liha-wok?i, barbecue? ning grill-liha kõrvale. Serveerida 18 °C temperatuuril. Poehind 190 krooni piires.

Robert Mondavi Coastal Zinfandel 1998 ? etiketil märgitud coastal tähendab, et Mondavi, Californias ja ka kogu maailmas tuntud veinimeister, on rajanud veiniaiad rannikuäärsetele aladele, kus külma-sooja (yin-yang) kliima teooria järgi koguneb marjadesse küllaldane suhkrutase ja hea happenivoo.

Telliskivipunase värvusega. Aroomis rikas küpse kirsi, vaarika, suitsuploomi veidi piprane, keedisene, huumuselõhnaline magus bukett.

Maitselt keskmise täidlusega, vürtsine, suitsune, ploomi-, kirsi- ja musta pipra nüanss. Veini võib veel aastaid lasta küpseda veinikeldris, millest annab märku maitses esinev meeldiv pehme park, olles tasakaalus happega järelmaitses.

Serveerida koos grill-liha, barbecue?, Mehhiko vürtsidega grillitud kanaga. Sobiv temperatuur 18 °C. Poehind 236 krooni piires.

Ernest & Julio Gallo Sonoma Zinfandel 1997 ? Gallo alustas Dry Creek Valleys Zinfandeli veini valmistamist 1993. aastal, ostes üle sajandi vana Frei Brothersi veinimõisa. Mõisa üle 40 aasta vanad viinamarjapõõsad annavad kõrge kvaliteediga mahla, mis väljendub heas tekstuuris ja komplekssuses.

Telliskivipunase värvusega vein. Aroomis esineb mitmeid küpseid punaseid marju: kirss, vaarikas, veidi musta sõstart, ploomi ja ürte. Mõnus suitsusus koos huumuselõhnaga.

Maitselt täidlasem vein, elava vürtsikuse ja tammevanilli nüansiga suitsuploomi, musta kirsi ja piprase kooslusega.

Järelmaitses mõnus parkaine ja happe tasakaal, kerge vürts, mis näitab veini suurt säilituspotentsiaali.

Serveerida 18 °C juures röstitud või grillitud loomalihaga pikantses tomatikastmes, grillitud kana, ürtide, koriandri ja küüslauguga. Sobib samuti pikantsete juustusortide kõrvale. Poehind 280 krooni piires.

Autor: Rein Kasela

Hetkel kuum