Maksupolitsei: esimene mees tingimisi trellide taga

22. november 2001, 17:00

Pea üheksa kuud tegutsenud maksupolitsei algatatud kohtuprotsess sai esimese lahendi: Tallinna linnakohus mõistis maksudeklaratsioonide esitamata jätmise eest aastaks tingimisi trellide taha mehe, kes juhtis 8 äriühingut.


Täpsemalt saab sellest loost lugeda homses Äripäevas Inge Rumesseni kirjutatud uudisloos.

Olles 8 erineva tegevusalaga äriühingu eesotsas, jättis Andres Ojavere maksuametile esitamata käibedeklaratsioonid.

Maksupettuste uurimise osakonna juhi Enrico Aava selgitusel oli tegu kriminaalkuriteoga, sest Ojavere jättis tahtlikult ning jätkuvalt ka pärast halduskaristust deklaratsioonid esitamata.

Kohtus süü omaks võtnud Ojaveret ei õnnestunud Äripäeval kätte saada. Hetkel töötab Ojavere OÜ Virgim Trade direktorina.

Kohtunik Katre Poljakova sõnul kinnitas Ojavere eeluurimisel, et selle firmaga on kõik korras.

Kuigi maksupolitsei ei tegelenud antud juhtumi puhul maksuvõlgadega, on osadel firmadel ka maksuvõlad. Näiteks ASil RBE Transaact on Krediidiinfo andmeil maksuametile tasumata 56 000 krooni, lisaks viivist 31 000 krooni eest. ASi EKE Ehitus maksuvõlg koos viivisega aga küündib juba 5 mln kroonini.

?See ei tähenda nüüd seda, et me kogu oma tähelepanu suuname neile, kel deklaratsioonid esitamata,? ütles Aav. ?Kui aga tegemist on kriminaalkuriteoga see tähendab, et on olemas kuriteo koosseis ning tahtlikult, isikliku kasu huvides on jäetud esitamata aruandlus, võtame selle muidugi ette.?

Praegu on maksupolitsei tähelepanu all käibemaksupettused ning ka ümbrikupalga juhtumeid, millega on riigile tekitatud reaalne rahaline kahju.

Möödunud nädala seisuga on deklaratsiooni jätnud maksuametile esitamata 5400 käibemaksukohuslasest äriühingut, mis on ligi viiendik nende koguarvust (sh pankrotistunud ettevõtted ning müümata riiulifirmad).

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing