Romet Kreek • 6. detsember 2001 kell 22:00

Sampole jäi Soome turg kitsaks

Turu tööstusettevõtted lõid Keskinäinen Vakuutuslaitos Sampo 1909. aastal, kuna ettevõtted vajasid konkurenti teistele kindlustusfirmadele. Ühe Sampoga ühinenud firma ajalugu ulatub tagasi 1897. aastasse.

Sampo pangandustegevuse ajalugu ulatub 1887. aastasse, kui Soome valitsusele kuuluv Postisäästöpankki tegeles elanikelt hoiuste vastuvõtmisega postkontorites ja nende paigutamisega valitsuse võlakirjadesse. Pärast Teist maailmasõda hakkas pank teenuseid osutama ka energia- ja tööstusfirmadele ning andma elanikele majaehituslaenu. Pank tutvustas moodsat pangandust, juurutades 1939. aastal maksesüsteemi Postgiro. 1958. aastal astus Postisäästöpankki esimese firmana Soomes arvutiajastusse, ostes IBMi arvuti.

Sampo kiire kasv algas 1970. aastatel, kui kaks tähtsat kahjukindlustusfirmat liitusid. Sampo ja kindlustusfirma Tarmo ühisfirma nimetati Sampo-Tarmoks.

Elukindlustus liideti Sampo Grupi teenustepaketti 1975. aastal ja selleks loodi uus firma. Mõne aasta pärast liitus Soome vanim, 1874. aastal asutatud elukindlustusfirma Kaleva Mutual Insurance Company Sampo Grupiga. Alates 1984. aastast hakkas Sampo pakkuma ka pensionikindlustust.

Postisäästöpankki muudeti 1970. aastal Postipankkiks. 1988. aastal sai pangast riigile kuuluv aktsiaselts ja pank sai hakata pakkuma täieulatuslikku kommertspanga teenuste paketti. 1990ndate lõpus liideti Postipankki ja riigile kuuluv Finnish Export Credit Ltd Leonia Grupiks.

Sampo sai 1987. aastal avalikuks ettevõtteks, firma aktsiad noteeriti samal aastal Helsingi börsil. Enne Sampo ja Leonia liitumist 1999. aasta oktoobris, mis lõi ulatusliku finantsteenusi pakkuva firma, toimus veel ridamisi liitumisi ja ülevõtmisi.

Panganduskoostöö Soome Postiga, mis ulatus tagasi Postipankki aegadesse, lõppes 2000. aastal, kuna suur osa Sampo teenusi jõuab klientideni interneti ja telefoni teel.

Novembri lõpus teatas Sampo Mandatum panga täielikust omandamisest.

Eestis alustas Sampo kindlustus tegevust 1995. aastal. Plahvatuslik kasv toimus 1999. aastal Hansapangalt varakindlustusseltsi Eesti Kindlustus ostmisega. Sampo Kindlustusel on üle 100 000 kliendi. 2000. aasta keskpaigas ostis Sampo-Leonia Grupp ära enamusosaluse Optiva Pangas, mis nimetati ümber Sampo Pangaks. Sampo on huvitatud Sampo Panga aktsiate vähemusosaluse kokkuostmisest, et lahkuda börsilt. Sampo Pank teostas sel aastal aktsiaemissiooni, mille tulemusena tõusis Sampo-Leonia osalus pangas 95,18 protsendini.

Hetkel kuum