Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sampole jäi Soome turg kitsaks

  Turu tööstusettevõtted lõid Keskinäinen Vakuutuslaitos Sampo 1909. aastal, kuna ettevõtted vajasid konkurenti teistele kindlustusfirmadele. Ühe Sampoga ühinenud firma ajalugu ulatub tagasi 1897. aastasse.
  Sampo pangandustegevuse ajalugu ulatub 1887. aastasse, kui Soome valitsusele kuuluv Postisäästöpankki tegeles elanikelt hoiuste vastuvõtmisega postkontorites ja nende paigutamisega valitsuse võlakirjadesse. Pärast Teist maailmasõda hakkas pank teenuseid osutama ka energia- ja tööstusfirmadele ning andma elanikele majaehituslaenu. Pank tutvustas moodsat pangandust, juurutades 1939. aastal maksesüsteemi Postgiro. 1958. aastal astus Postisäästöpankki esimese firmana Soomes arvutiajastusse, ostes IBMi arvuti.
  Sampo kiire kasv algas 1970. aastatel, kui kaks tähtsat kahjukindlustusfirmat liitusid. Sampo ja kindlustusfirma Tarmo ühisfirma nimetati Sampo-Tarmoks.
  Elukindlustus liideti Sampo Grupi teenustepaketti 1975. aastal ja selleks loodi uus firma. Mõne aasta pärast liitus Soome vanim, 1874. aastal asutatud elukindlustusfirma Kaleva Mutual Insurance Company Sampo Grupiga. Alates 1984. aastast hakkas Sampo pakkuma ka pensionikindlustust.
  Postisäästöpankki muudeti 1970. aastal Postipankkiks. 1988. aastal sai pangast riigile kuuluv aktsiaselts ja pank sai hakata pakkuma täieulatuslikku kommertspanga teenuste paketti. 1990ndate lõpus liideti Postipankki ja riigile kuuluv Finnish Export Credit Ltd Leonia Grupiks.
  Sampo sai 1987. aastal avalikuks ettevõtteks, firma aktsiad noteeriti samal aastal Helsingi börsil. Enne Sampo ja Leonia liitumist 1999. aasta oktoobris, mis lõi ulatusliku finantsteenusi pakkuva firma, toimus veel ridamisi liitumisi ja ülevõtmisi.
  Panganduskoostöö Soome Postiga, mis ulatus tagasi Postipankki aegadesse, lõppes 2000. aastal, kuna suur osa Sampo teenusi jõuab klientideni interneti ja telefoni teel.
  Novembri lõpus teatas Sampo Mandatum panga täielikust omandamisest.
  Eestis alustas Sampo kindlustus tegevust 1995. aastal. Plahvatuslik kasv toimus 1999. aastal Hansapangalt varakindlustusseltsi Eesti Kindlustus ostmisega. Sampo Kindlustusel on üle 100 000 kliendi. 2000. aasta keskpaigas ostis Sampo-Leonia Grupp ära enamusosaluse Optiva Pangas, mis nimetati ümber Sampo Pangaks. Sampo on huvitatud Sampo Panga aktsiate vähemusosaluse kokkuostmisest, et lahkuda börsilt. Sampo Pank teostas sel aastal aktsiaemissiooni, mille tulemusena tõusis Sampo-Leonia osalus pangas 95,18 protsendini.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
USA aktsiad panid kehvale poolaastale punase punkti
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid juuni viimase kauplemispäeva miinuses, pannes punase punkti 52 aasta kõige kehvema tootlusega poolaastale.
USA peamised aktsiaindeksid lõpetasid juuni viimase kauplemispäeva miinuses, pannes punase punkti 52 aasta kõige kehvema tootlusega poolaastale.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Raadiohommikus: kuumast suvest ja taasterahastust
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis tuleb juttu töötamisest põrgukuumuses, kalevi alla pandud suurprojektidest ning julgeolekust.
Raadiohommikus: autode hinnaralli jätkub, kuid asi pole tarnetes
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.
Äripäeva raadio neljapäevases hommikuprogrammis on põnevat kuulamist kõigile neile, keda huvitavad autode hinnatõusu põhjused ja väljavaated.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.