Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvaraliisingusse lisandus sadu miljoneid kroone

  Kinnisvaraliisingu portfell suurenes Eestis tänavu mitmesaja miljoni krooni võrra, kasvu näitasid nii Hansa Liising Eesti, Ühisliising kui ka Sampo Liising, Nordea Finance Estonia kinnisvara liisimisega ei tegele.
  ?Sampo Liisingul on võrreldes aasta alguse nulliga 180 miljoni krooni eest kinnisvara, millest suurem osa normaalhinnaga kvaliteetelamispind,? ütles Sampo Liisingu juhatuse esimees Veiko Pedosk. ?Sisuliselt moodustab see 30 protsenti meie aktivatest.?
  Normaalhinnaga kvaliteetpind tähendab Pedoski sõnul 10 000?12 000kroonist ruutmeetrihinda.
  ?Meie kinnisvara võib leida Maarjamäel, Veskimöldres, Meriväljal,? loetles ta. ?Magalapiirkonnad on Sampo Liisingu jaoks vaid kõrvalprojekt.?
  Ka Hansa Liising Eestil tõusis kinnisvara osakaal tänavu esmakordselt üle 30 protsendi portfellist, täpsemalt 34 protsendile. Kaks aastat tagasi oli see protsent rohkem kui poole väiksem. ?Oleme selles suhtes jõudnud optimaalse tasemeni,? ütles Eesti suurima liisingufirma töötaja Sven Soomuste.
  Kokku on Hansa Liising Eesti portfell 2,8 miljardi krooni suurune.
  Ühisliisingu liisinguportfellis on kinnisvara osakaal tänavu tõusnud 10-lt 15-le, samas kasvas portfell võrreldes eelmise aastaga 90 protsenti, jõudes 300 miljonile kroonile.
  Sven Soomuste ütles kinnisvara osa kasvu kommenteerides, et kinnisvaraportfell on erinevalt teistest liisinguvaradest väga pikaajaliselt amortiseeruv, seetõttu on tema osakaalu ka oluliselt lihtsam suurendada. ?Uusmüügis on Hansa Liising Eestil jätkuvalt kõige suurema osakaaluga sõiduautod, kuid see portfell amortiseerub oluliselt kiiremini,? sõnas ta.
  Eesti Liisingühingute Liidu tegevdirektori Reet Hääle sõnul on kinnisvara liisimise kasv seletatav ka suhteliselt väikese riskiga. ?Elamispinna eest maksavad inimesed kas või hambad ristis,? ütles ta.
  Järgmisel aastal ennustasid nii Hääl kui Sampo Liisingu juht Veiko Pedosk kinnisvara liisimise kasvu. ?Paljud inimesed tahavad magalatest ära kolida ja ehitatav kinnisvara pole oluliselt kallim,? ütles ta. ?Pealegi korvavad umbes 30protsendilise hinnavahe turvalisus, võimalus autot mitte tasulises parklas hoida ning loomulikult küttekulude kokkuhoid.?
  Sven Soomuste näeb järgmise aasta suundadena elukondliku kinnisvara finantseerimist, oluliselt peaks suurenema ka korteriühistute finantseerimine. Samuti jätkatakse mõõdukalt kommertskinnisvara finantseerimist. Ülepakkumist tõdes Soomuste hetkel näiteks kaubanduspindade osas.
  Lisaks liisingule kasutatakse elamispinna soetamisel endiselt ka laenu. Ühispanga grupi siseselt on näiteks kokku lepitud, et kui klient taotleb väiksemat omafinantseeringut kui laenu standardtingimustel (33%), siis pakutakse talle liisingut.
  Sven Soomuste sõnul on liisingfinantseerimist oluliselt lihtsam kasutada ka juhul, kui liising finantseerib elamuarendajat. ?Sellisel juhul vormistatakse lepingud lihtsalt ostjale ümber,? ütles ta.
 • Hetkel kuum
Futurist: digieuro tuleb kindlalt, mõtleme nüüd, kas karta või rõõmustada
Digitaalsed valuutad on juba ammu kohal, küsimus on vaid selles, kui kiiresti ja mil moel neid lähiaastatel juurutama hakatakse ning milliste tagajärgedega, kirjutab futurist ja FutuHubi asutaja Madeleine Tults teemaveebis Finantsuudised.
Digitaalsed valuutad on juba ammu kohal, küsimus on vaid selles, kui kiiresti ja mil moel neid lähiaastatel juurutama hakatakse ning milliste tagajärgedega, kirjutab futurist ja FutuHubi asutaja Madeleine Tults teemaveebis Finantsuudised.
Viis kõrge potentsiaaliga kasvuaktsiat, mis pakuvad atraktiivset sisenemiskohta
Aprillis tuleks aktsiaturul hoida silma peal turuliidritel, kes on tuntud nii oma uuenduslike lahenduste kui ka tugevate finantstulemuste poolest. Analüütikud pakuvad välja viis aktsiat, millesse praegu raha paigutada.
Aprillis tuleks aktsiaturul hoida silma peal turuliidritel, kes on tuntud nii oma uuenduslike lahenduste kui ka tugevate finantstulemuste poolest. Analüütikud pakuvad välja viis aktsiat, millesse praegu raha paigutada.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Viis küsimust, mida enne muudatust küsida
Eesmärkide saavutamise ja muudatuste elluviimise tuhinas võib organisatsioonis minna nii, et unustame enne tegutsema tormamist leida vastused olulistele küsimustele.
Eesmärkide saavutamise ja muudatuste elluviimise tuhinas võib organisatsioonis minna nii, et unustame enne tegutsema tormamist leida vastused olulistele küsimustele.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti üks rikkamaid naisi avas Tallinna kesklinnas uue äri
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.
Endine Moskva ametniku abikaasa ja Eesti üks rikkamaid naisi Tatjana Rose (varem Liksutova) vabanes oma restoraniärist ja avas uue ettevõtmise otse Gianni restorani kõrval.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.