Inno Tähismaa • 25. juuni 2002 kell 11:00

Sevilla kohtumine toetab ELi laienemist

Euroopa Liidu Sevilla tippkohtumine üritab anda kandidaatmaadele selget sõnumit laienemise kohta.

ELi eesistujamaa Hispaania välisminister Josep Pique ütles, et toetab ühenduse laienemist nii vara kui võimalik, vahendas Postimees Online. Tema sõnul on ikkagi võimalik, et liitumislepingud kümne kandidaatmaaga, sealhulgas Eestiga, kirjutatakse alla järgmise aasta esimestel kuudel.

Pique järgi on siis aega ratifitseerimiseks, mida ELi liikmesriikide parlamendid peavad tegema enne, kui ühenduse reaalne laienemine teoks saab. Samas ei saa ikkagi tema sõnul täpselt ennustada, kui palju ratifitseerimise protseduur aega võtab.

Viimaste nädalate teated ELi liikmesriikidest on lubanud kahelda, kas ühendus ikka suudab 2004. aastaks laieneda. Vaatlejad viitavad eeskätt sellele, et liikmesmaad ei suuda kokku leppida kandidaatmaadele antavate põllumajanduse otsetoetuste küsimuses. Samuti ei saa enne midagi sündida, kui Saksamaal on toimunud sügisesed valimised.

Hetkel kuum