Ülo Toomsalu • 28. juuni 2002 kell 8:11

PM: Eesti tahab Phare rahaga teha piiri tugevaks ja jätkata keeleõpet

Eesti kavatseb järgmise aasta lõpuks Phare rahaga osta idapiirile piirikkujaid avastava valvetehnika.

Vähemalt kümmekond miljonit krooni maksev soojuskaamerate kett idapiirile on vaid osa sadadest miljonitest, mida Eesti küsib Pharelt riigi tugevdamiseks. Üleeile nimetas ministrite komisjon 19 projekti, mille rahastamist palutakse Euroopa Komisjonilt, kirjutab Postimees.

?Idapiiri tugevdamine on üks valitsuse prioriteete,? ütles komisjoni istungit juhtinud regionaalminister Toivo Asmer.

Kohati varisemisohtlike ja lagunenud kordonitega kaetud idapiir muutuks välisabita läbiaastail veel nõrgemaks, sest Vene piirivalve vähendab seal meeste hulka ja lõpetab mõne aasta eest püstitatud tõkkeaia hooldamise. Eesti peab seal kui euroliidu tulevasel välispiiril suurendama nii piirivalvurite arvu kui panema üles ka valvetehnikat.

Phare rahaga loodab Eesti renoveerida idapiiril tegutseva Alajõe kordoni ning ehitada uued kordonid Mustajõele ja Luhamaale. Mustajõe piirivalvurid teenivad praegu Eesti riiki endise viinaravila esimesele korrusele pressitud kasarmus, Luhamaal puudub kordon aga üldse. ?Misso peab valvama 80 ja Piusa 60 kilomeetri pikkust piirilõiku, mis on ilmselgelt liiga palju,? kommenteeris piirivalveameti staabiülem Aare Evisalu.

Esmaspäevast kolmapäevani väisavad Eesti idapiiri ka Euroopa Komisjoni eksperdid, kes on lubanud kogu vastu Venemaad oleva piiri läbi sõita, kordoneid vaadata ja isegi koos patrulliga kontrollretkel käia.

Hetkel kuum