Ülar Lauk • 4. juuli 2002 kell 12:09

USA toetab läbi Afganistani kulgeva gaasijuhtme ehitust

USA on valmis toetama Turkmenistanist läbi Afganistani kulgeva gaasijuhtme ehitust.

USA saadik Ashabadis Laura Kennedy teatas, et projekti realiseerimine võib avaldada otsustavat mõju stabiilsusele ja heaolule Afganistanis. Lisaks aitab see 'mitmekesistada Turkmenistani energiakandjate ekspordi marsruute', edastab RIA Novosti.

1500 km pikkune gaasijuhe võidakse ehitada marsruudil Dovletabad (Turkmenistan) - Kandahar (Afganistan) - Multan (Pakistan). Läbilaskevõimeks hinnatakse 15-30 mld kuupmeetrit gaasi aastas, ehituse maksumus on orienteeruvalt 2-2,5 mld dollarit.

Varem on Turkmenistani liider süüdistanud Gazpromi hiigelkasumite lõikamises gaasitranspordilt Kesk-Aasiast Euroopasse.

<#RIA Novosti=http://www.rian.ru/rian/intro.cfm?nws_id=186223>

Hetkel kuum