29. juuli 2002 kell 12:31

Madal piima kokkuostuhind on märk väiketootjate hääbumisest

?See on märk väiketootjate hääbumisest,? ütleb Lõuna-Eestis piima tootmise ja ümbertöötlemisega tegelev Nopri talu peremees Tiit Niilo.

Niilo märgib, et madalate kokkuostuhindade puhul on elulootus neil piimatootjatel, kes on suutnud tootmise odavaks viia ja kelle lüpsilehmade arv jääb sadade ja tuhandete vahele. Madalaim piima kokkuostuhind Lõuna-Eestis on Niilo andmetel 1.70 kilolt.

Talu ja meiereid omav Niilo tegutseb ka Eesti Piimakäitlemistalude Liidu juhatuse esimehena ning tunnistab, et piimakäitlemistalusid lisandumas pole. ?Praegu on 3-4 talumeiereid tegevusloaga ja augustis taotlevad tegevusluba kaks ettevõtet.? Möödunud aastal lõpetas tegevuse kaks piima käidelnud talu.

?Töötlemine ja turustamine on raskem kui tootmine,? kommenteerib Niilo talunike võimalust ise piima töödeldes toime tulla. ?Täna on väga koormav omada tootmisettevõtet, mis peab 1. jaanuaril vastama kõikidele normidele.?

Riigi toetuseta ei tasu Eesti Piimakäitlemistalude Liidul välja töötada ka ühist kaubamärki, sest toodangu mahud on väga väikesed.

Edukaim Eesti Piimakäitlemistalude Liidu liige on praegu AS Saidafarm, mille mahetoodang on pääsenud ka Tallinna ostukettidesse.

Hetkel kuum