12. august 2002 kell 7:45

Metsavargad Eestis järjest haritumad

Kuigi politsei raporteerib metsavarguste kahanemisest, näitab see looduskaitsjate arvates vaid varaste oskust mitte sattuda kriminaaluurimise alla.

Tänavu 1. poolaastaga registreeris politsei 247 metsavargust, möödunud aastal samal ajaga 540.

Juhib jätkuvalt Ida-Virumaa. Politsei andmetel on seal kuritegelikud grupeeringud arenenud tasemeni, kus töötlevad puitu maakonnas saeveskites, mitte ei müü seda palkidena kokkuostjatele. Puidu kiire ümbertöötlemine võimaldab jäljed kaotada.

Erinevalt politseistatistikast keskkonnakahjude statistika läbimurret paremuse suunas ei näita. Keskkonnainspektsiooni andmetel tekitati tänavu 1. poolaastal metsavargustega keskkonnakahju oli 60,6 mln kr, mullu sama ajaga 60,06 mln kr.

Teise poolaasta metsa keskkonnakahjude number võib kujuneda 1. poolaastast suuremaks, sest kokkuostjad nõuavad tingtuna puiduturu spetsiifikast 3.-4. kv rohkem puitu.

Ida-Euroopa illegaalne puiduäri on 2002. a metsaga tegelevate Euroopa keskkonnaorgamisatsioonide põhiteema. Eesti Rohelise Liikumise aktivistide arvates raiutakse Eestis mustalt, st keskkonna- jt seadusi rikkudes u 50% puidust.

Uudise edastas Virkko Lepassalu, pikemalt homsest Äripäevast.

Hetkel kuum