Ülo Toomsalu • 16. august 2002 kell 6:09

PM: Kivi avab täna Kultuurkapitali rahakõrvaldamise skeemi

Ametist lahkuv kultuuriminister Signe Kivi üritab tänasel kultuurkapitali nõukogu hädaistungil avada Avo Viioli rahakõrvaldamise skeemi.

Kivi kirjutas peaminister Siim Kallasele lahkumispalve kolmapäeva õhtul, pärast minoorses toonis kulgenud välknõupidamist Toompeal. Kumbki ei näinud muud väljapääsu seisust, kus Kivi vastutab nõukogu esimehena kultuurkapitali juhtimise eest, ent selle kirjandust, kunsti ja teisi valdkondi toetava sihtasutuse pangakontodel haigutab miljonite suurune puudujääk, kirjutab Postimees.

Mõne kolleegi kirjeldusel oli Kivi emotsionaalselt täiesti endast väljas, kui pidi olukorraga kurssi saanuna kolmapäeva õhtupoolikul peaministrile raske telefonikõne tegema. Pilt, mis selgis Kivi kõnelustel - algul kultuurkapitali pearaamatupidaja Marika Silde ja seejärel tegevdirektor Viioliga - näitas ümberlükkamatult raha ebaseaduslikku kõrvaldamist. Tänavu 85miljonilise eelarvega kultuurkapitali stipendiumid on aga peamine sissetulek märkimisväärsele osale Eesti tuntud kultuuritegelastest.

Ühe sündmustega kursisoleva allika sõnul võis riisumise avalikkuse ette tirida kultuurkapitalis jõudu kogunud tüli, milles polnud sugugi kindel, kumb kapitali juhtidest - kas pearaamatupidaja Marika Silde või tegevjuht Avo Viiol jõuab varem minister Kivi juurde avaldust tegema.

Endine kultuuriminister Jaak Allik ning rahandusministeeriumi kantsler Aare Järvan avaldasid eile Postimehele sügavat kahtlust, kas suure riisumise sai tõesti toime panna Viiol üksinda, ilma kultuurkapitali raamatupidamise teadmata.

Nii rahandusminister Harri Õunapuu kui kaksikliidu koalitsiooninõukogu esimees Edgar Savisaar ühinesid eile nendega, kes avaldasid kultuuriministrile tunnustust kohese lahkumisavalduse eest. Opositsioonipoliitikute seas levis samas kahtlus Kivi lahkumispalve siiruses, viidates võimalusele, et Kallas ei kavatsegi parteikaaslase lahkumisavaldust presidendile viia.

Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen ütles, et esialgu pole erakond veel uue kultuuriministri kandidaadi otsimisega tegelema hakanud, ent eitas kategooriliselt väiteid, nagu andnuks Kivi lahkumispalve teadmisega, et seda ei rahuldata.

Hetkel kuum