Silva Männik • 20. september 2002 kell 11:06

Septembris võib oodata tootjahindade tõusu

Septembris võib oodata mulluse madalama võrdlusbaasi tõttu tootjahindade mõningast tõusu, teatas majandusministeerium. Ekspordi- ja impordihindades ei ole võrreldes augustiga olulisi muudatusi oodata.

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks püsis ka augustis madalamal tasemel kui aasta tagasi (-0,2%). Juuliga võrreldes hinnad siiski mõnevõrra tõusid (0,2%), juuliga võrreldes mõjutas augustikuu hinnatõusu hindade kasv töötlevas tööstuses, mille taga oli suurel määral juuli viimase kahe aasta madalaim hinnatase. Ekspordi- ja impordihindades püsis augustis stabiilsus, mõlemad langesid võrreldes juuliga 0,1%.

Tootjahinnad suurenesid augustis võrreldes juuliga kõige enam tekstiili- (2,2%) ja keemiatööstuses (1,3%). Toiduainetööstuses püsisid hinnad endiselt languses. Eelmisel kuul tõusnud kala -ja piimatoodete hinnad augustis jällegi alanesid. Suhteliselt järsk hinnalangus oli elektri- ja optikaseadmete tootmises (ligi 5%), millele on hetkel raske selgitust leida. Samuti alanesid ehitusmaterjalide toodete hinnad (ligi 2%), mida võib seletada ehitusturul viimastel kuudel püsinud hoogsa ehitustegevusega ja sellest tuleneva konkurentsisurve kasvuga.

Ekspordihinnaindeksi langus võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on alates aprillist kõigi kuude lõikes süvenenud. Ka impordihindades on märgatav kerge allapoole surve, langedes nii aastasel kui kuisel baasil alates maikuust. See on tingitud Euroopa majanduse kesisest kasvust. Impordihindade alanemine mõjutab ka ekspordihindu läbi toorainehindade.

Hetkel kuum