Ülo Toomsalu • 18. oktoober 2002 kell 6:04

EPL: Rüütel küsis Ukraina-reisi eel Euroopa riikidelt nõu

Enne Arnold Rüütli riigivisiiti Ukrainasse pidas presidendi kantselei sealse poliitilisele olukorra tõttu nõu Euroopa Liidu ja NATO riikidega.

Rüütli sõnul konsulteeris ta enne Ukrainasse sõitu nii Eesti välisministeeriumi kui ka peaministriga. ?Kuid samuti Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikidega. Lõppkokkuvõttes otsustasime, et kui olukord Ukrainas ei teravne, on õige, et sõidame,? ütles Rüütel.

Kui olnuks täiesti selge, et Ukraina president Leonid Kut?ma on Iraagile radarite müügi ja eelkõige ajakirjaniku mõrva taga, poleks Rüütli sõnul olnud võimalik Ukrainasse tulla, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Praeguseni aga neid fakte pole. Kordan veel kord, et me ei tulnud siia juhuslikult, me konsulteerisime väga laial ringil,? rõhutas president.

Rüütli sõnul kinnitas Kut?ma ka eravestlustes kategooriliselt, et ta pole osaline radarite müümisel ning ajakirjaniku tapmises. ?Kut?ma märkis radaritest rääkides, et kõik on ju nummerdatud ja ühtegi salajast eksemplari pole toodetud,? ütles Rüütel. Ukrainas on relvamüügi litsents 124 firmal.

Samas ei avaldanud Kut?ma arvamust selle kohta, miks NATO peasekretär ja USA teda karmilt kritiseerivad. ?Sellel tasemel me küsimusi ei esitanud,? ütles Rüütel.

Presidendi riigivisiit lõpeb täna.

Hetkel kuum