Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ida-Euroopa kasvatas vara poole võrra

  BusinessWeeki enam kui 500 maailma suurima fondi analüüs näitab, et vaatamata halvale turuolukorrale ja valitsevale pessimismile on aktsiaturul võimalik edukalt esineda ja võita.
  Aastaga on maailma fonditurul paljugi muutunud: kui eelmisel aastal suutsid vaid mõned analüüsitud fondid plussi jääda, siis nüüd suutsid kõik TOP 20 kuuluvad fondid oma vara kasvatada enam kui 10.
  Valitsevast ebakindlusest lõikas suurimat kasu Merrill Lynchi kullafond, mille aastane tootlus ulatus 78 protsendini. ?Praegusel ebakindlal ajal otsivad investorid midagi turvalist,? põhjendas edu fondi juht Graham Birch.
  BusinessWeeki hinnangul on Euroopa lemmikpanus senini nn konvergentsimäng, kus 10 riigi aktsiate hinnad kerkivad Euroopa Liiduga peatse liitumise lootuses. See on ka põhjuseks, miks ajakirja analüüsitud fondide TOP20st on pooled keskendunud Ida-Euroopale. Parim selline fond, edetabelis kolmanda koha hõivanud Griffin East European Fund on aastaga vara kasvatanud ligi 60 protsenti. Griffin ja ka teised Ida-Euroopa fondid on kasu lõiganud Venemaast, kus aktsiahindu on kõvasti kergitanud nafta- ja gaasihinna tõus, tarbimise suurenemine ning ettevõtete usaldusväärsuse ja läbipaistvuse suurenemine.
  ?Suurtest turgudest ei ole ükski peale Venemaa suutnud sellist märkimisväärset tootlust pakkuda,? tõdes Ühispanga fondijuht Andrei Zaborski.
  BusinessWeeki tabeli valguses ei lähe halvasti ka Eestis hallatavatel fondidel. Nii oleks Ühispanga Kasvufond ligi 38 aastatootlusega edetabelis 11. kohal, Hansa Vene Kasvufond 35 aastatootlusega 13. kohal ja Äripäeva Indeksifond oma ligi 33 protsendini ulatuva tootlusega 15. kohal.
  Zaborski lausus, et Eesti fondid jäävad lääne parimatele Ida-Euroopa fondidele tootluse poolest alla, sest nende riskid on väiksemad. Kui võrrelda perioodi Eesti parima tootlusega Ühispanga Kasvufondi, siis see on segafond, kus riskitase on oluliselt madalam kui puhtal aktsiafondil.
  ?Lääne fondid on kindlasti suurema riskiga,? tõdes Zaborski.
  Riskide võtmine, õieti nende riskide võtmise võime sõltub ka fondi mahust. Eesti fondide mahud on väiksemad, mistõttu neil ei ole piisavalt ressursse suure hulga ettevõtete analüüsiks. Griffini Ida-Euroopa fondi maht oli septembri lõpus 197 miljonit dollarit ehk enam kui 3 miljardit krooni. Ühispanga Kasvufondi maht oli samal ajal 22,8 mln krooni.
  ?Suurimad tõusud tulevad vähelikviidsetest aktsiatest ja seal on põhjalik analüüs eriti oluline,? lausus Zaborski.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.

Olulisemad lood

Politsei pidas kinni SMSidega raha välja petnud küberkurjategijad
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.
Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidasid kolmapäeval Tallinnas kinni kolm meest, keda kahtlustatakse tuhandetele eestlastele SMS-sõnumite saatmises eesmärgiga pääseda nende pangakontodele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.