Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Varajane talv rõõmustab lihatootjaid

  ?Suvi oli pikk ja talv tuli varakult,? lausus Rakvere Lihakombinaadi finantsjuht Janek Oblikas. ?See aasta on väga hästi läinud, müük on märkimisväärselt kasvanud, kuid kõige tähtsam periood on veel ees,? ütles Oblikas, viidates jõuludele.
  Rakvere Lihakombinaat alustas jõulutoodete müügiga juba septembris ning kõik uued tooted on juba lettidele paisatud. ?No eestlase põhiline jõulutoit on ju verivorst ja ega sellega midagi enam palju ette võtta ei saa,? rääkis Oblikas. Kõik lihatootjad pakuvad erineva kuju ning pikkusega verivorste, osa on teravama, teised mahedama maitsega. Oktoobris müüdi Rakvere verivorste kokku ca 80 000 kilo ehk 50 rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Tänase päeva seisuga on kokku müüdud ligi 1,3 miljonit verivorsti, mis tähendab, et iga Eesti elanik on enne jõulupühi ära söönud vähemalt ühe verivorsti.
  Esimene poolaasta lõppes Rakvere Lihakombinaadi Grupile ligi viiendiku võrra kasvanud müügi mahuga kolmes Balti riigis. Müügi mahu kasv on parandanud Balti riikides grupi turupositsiooni ja suurendanud esimese poolaasta käibe 589 miljoni kroonini. Netokäive kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 19 protsenti. Käibe kasvu juures vähenes Rakvere Lihakombinaadi Grupi kasum 24 protsenti, 37 miljonilt 28 miljonile kroonile.
  Aastalõpu müügiprognoosidest pidas Oblikas rääkimist liiga varaseks. Tema sõnul on võimaldanud eestimaise sealiha hinna langus müüa odavamalt ka lihakombinaadi põhitooteid, nagu Lastevorst ning Juustuviiner. Hind on kilo kohta võrreldes mullu sama ajaga langenud 2?3 krooni.
  Ka väiksemad lihatööstused on aastaga rahul. ?Kuna tarbijaid pole juurde tulnud, siis ilmselt inimesed sõid rohkem,? ütles Tartumaal asuva ASi Lihameister tegevdirektor Rein Visk. Vorstijuppe osteti küll vähem, kuid see-eest suurenes tunduvalt grilltoodete tarbimine. Uute toodetega enam sel aastal välja ei jõua tulla, sest edasimüüjatega on kokkulepped jõuluperioodiks juba septembris-oktoobris ära sõlmitud. Ka Visk märkis, et jõulude müügihitiks saab kindlasti olema verivorst.
  Selle aasta käive tuleb Viski sõnul kindlasti mullusest suurem. Oodatavalt kuni 20 protsenti. Möödunud aastal teenis lihatööstus kasumit 15 miljonit krooni. Tänavu loodetakse kasumit saada 5?7 protsenti käibest, mis on väikese lihatööstuse kohta päris hea tulemus. Suurematel jääb see tavaliselt 10 protsendi kanti.
  Nõo Lihatööstuse veretoodete müük kasvas septembris ja oktoobris hüppeliselt. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga keskmiselt 170 protsenti. Müüki alustati samuti septembris ning juba esimese nädala müük ületas eelmist aastat 230 protsendi võrra.
  ?Viimase kahe kuu veretoodete müügitrend on meile positiivne üllatus. Kui varem alustasid tarbijad veretoodete ostmist novembris, siis käesoleval aastal on huvi selgelt tuntav juba alates septembrist,? ütles Nõo Lihatööstuse müügidirektor Toivo Kreen.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Ivar Veskioja: e-residentsus töötab, nüüd on aeg vallutada Euroopa turg
Kaheksa aastat toiminud e-residentsus on osutunud kasulikuks ja kasumlikuks, järgmise sammuna tuleks hakata äriregistris tunnustama teiste Euroopa Liidu (EL) riikide väljastatud elektroonilisi identiteete, kirjutab Teenusmajanduse Koja e-residentsuse töörühma juht Ivar Veskioja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Kaheksa aastat toiminud e-residentsus on osutunud kasulikuks ja kasumlikuks, järgmise sammuna tuleks hakata äriregistris tunnustama teiste Euroopa Liidu (EL) riikide väljastatud elektroonilisi identiteete, kirjutab Teenusmajanduse Koja e-residentsuse töörühma juht Ivar Veskioja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
EfTENi uue fondi puhasväärtus kasvas, oodata on uut väljamakset
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus oli oktoobri lõpus 10,99 eurot, kasvades kuuga 0,4%. Lähiajal on oodata väljamakset investoritele, mis on teine alates fondi loomisest.
EfTEN United Property Fund osaku puhasväärtus oli oktoobri lõpus 10,99 eurot, kasvades kuuga 0,4%. Lähiajal on oodata väljamakset investoritele, mis on teine alates fondi loomisest.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Juhtide piiratud aeg teeb värbamise kalliks
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Värbaja saab sobivate kandidaatide otsimisel ära teha küll palju tehnilist tööd, kuid ka juhtide panustatud aeg on oluline ja see teeb värbamise kalliks, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Taastuvenergia tasu tõuseb 10 protsenti
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sesti kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.
Tulevast aastast kasvab tarbijate elektriarvele lisanduv taastuvenergia tasu, sesti kuigi taastuvenergia toetust saavate seadmete arv kahaneb, siis kahaneb tarbimine Eestis veel kiiremini.

Olulisemad lood

Vastvalminud Opeli esindus Peetris vahetab omanikku
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.
Bassadone Automotive Nordicule kuuluv Auto-Bon ostab Länsiauto Opeli imporditegevuse Soomes ja Baltikumis, mis tähendab, et omanikku vahetab ka äsja Peetris avatud uus Opeli esindus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.