14. november 2002 kell 22:00

Huvitav firma saanud mitmeid tagasilööke

Eelkõige kalakasvatuse poolest suurt arengupotentsiaali omav firma on saanud mitmeid tagasilööke. Lisaks praegu kasvavatatavale elitaarsele lõhele plaanitakse hakata kasvatama odavamaid kalaliike, mis suurendaks potentsiaalset tarbijate arvu.

Firma on püüdnud pika väärtusahela abil maandada sisseostetava tooraine ja väljamüüdava toodangu hinnariske. Kui näiteks kalasööda hind tõuseb, mõjub see halvasti kalakasvatuse üksusele samas kui kalasööda tootmine teenib rohkem väljapoole firmat müüdava sööda arvel. Risk on eelkõige väärtusahela lõpus lõhehinna ning linnu- ja sealiha hinna ja nõudluse näol.

Firma probleemiks on prognoosimatud tarbijate meelestatuse ülikiired muutused. Halvasti mõjunud hullulehma tõbi ja sõrataud, mis on vähendanud sööda ostu ja hirmutanud inimesi vähem lihatooteid tarbima. Lõhehind on olnud viimastel aastatel volatiilne nagu Cisco aktsia.

I poolaasta oli firmale erakordselt halb. Kasum kukkus 86 4,7 mln eurole (73,5 mln krooni), suures osas oli selles süüdi lõhehinna kukkumine. Firma ootab selle aasta kasum jäämist 30 mullusest väiksemaks. Aktsia on tipust 57 eurolt odavnenud umbes 3/4 võrra. Madala turuväärtusega riskantse firma P/E suhe on 6, mis pole kõrge.

Hetkel kuum