Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Omavalitsused saavad suurema otsustusõiguse detailplaneeringute üle

  Eile Riigikogus vastu võetud planeerimisseadus annab omavalitsustele ja keskkonnainspektsioonile suuremaid õigusi.

  Eile võttis Riigikogu vastu planeerimisseaduse, mis võrreldes senikehtiva planeerimis- ja ehitusseadusega annab detailplaneeringute menetlemisel kohalikele omavalitsustele suurema otsustusõiguse selle üle, millistel juhtudel detailplaneeringu koostamine on vajalik ning millises mahus planeeringut avalikustada.
  Keskkonnaministeeriumi planeeringute osakonna juhataja Jüri Lassi sõnul oli senises seaduses detailplaneeringute koostamise kohustus enamuse arvates liiga karm ning menetlemine lihtsate detailplaneeringute puhul liiga keeruline ja aeganõudev.
  Keskkonnaministeeriumi ettepanekul liideti planeerimisseaduse rakendusossa viimasel minutil keskkonnajärelevalve seaduse muudatus, mis annab keskkonnainspektsioonile õiguse sundlammutada omavolilisi ehitisi looduskaitse alla võetud maa-alal ning rannal ja kaldal.
  Senise seaduse kohaselt võib sundlammutamist korraldada ainult kohalik omavalitsus, kes enamusel juhtudel püüab seda aga mitte teha. Samas on viimastel aastatel järjest sagenenud omavoliline ehitamine kaitsealadele ning rannale ja kaldale ilmselt just seetõttu, et omavolilisi ehitisi ei ole lammutatud.
  'Seni jäid keskkonnajärelevalveorganid lihtsalt narriks ning ei saanud muud kui ettekirjutusi omavolitsejale teha. Kohalik omavalitsus ehitiste kallale ei läinud, öeldes, kuidas sa lähed oma valla inimese, kelleks mõnigi kord kahjuks valla suurim ettevõtja, suvilat või elamut lammutama. Keskkonnainspektsioonil kui kohaliku eluga mitteseotud organil on lammutamist läbi viia märksa lihtsam,' ütles Lass.
  Seaduses on ka üks põhimõtteline muudatus, mis puudutab riiklikult tähtsate ehitiste - üleriigilise tähtsusega kaitseväepolügoon, üleriigilise tähtsusega sõjaväelennuväli, rahvusvaheline tsiviillennuväli, elektrijaam, mille energiatoodang ületab 1/3 riigi elektritarbimisest, üleriigiline ohtlike jäätmete lõppladestuspaik, üleriigiline radioaktiivsete jäätmete hoidla ja üleriigilise tähtsusega riigikaitselise otstarbega sadam rajamist.
  Kui ükski kohalik omavalitsus ei ole nõus sellist objekti oma territooriumile paigutama, siis annab uus seadus valitsusele varem ettevalmistatud asukoha ettepanekute alusel õiguse otsustada vastu kohaliku omavalitsuse tahtmist, millisesse asukohta objekt tuleb. Sellisel puhul ei koosta vastava objekti lõpliku asukoha üldplaneeringut mitte kohalik omavalitsus nagu tavaliselt, vaid maavalitsus. Eelnõu koostamise käigus loodeti siiski, et seda võimalust kunagi kasutada ei tuleks ning et omavalitsused sunnile koostööd eelistavad.
  Planeerimisseadus jõustub 1. jaanuaril 2003.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kaspar Oja: valesti arvutatud inflatsioon annab ettevõtjale väära lähtepunkti
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Inflatsiooni välja arvutamisel kasutatud elektri hinna lähteandmed on valed ja tegelik inflatsioon peaks olema väiksem, leiab Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Toomas Arak: aktsiate hoidmistunnistustega käivad võimalused ja riskid käsikäes
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Iga investeering vajab investori tähelepanu, kuid hoidmistunnistuste puhul on see isegi tähtsam, eriti kui aktsiate koduturuks on mõni eksootilisem börs, kirjutab Swedbanki finantsturgude valdkonnajuht Toomas Arak panga blogis.
Arco Vara juhtkond muutub
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Uue aasta alguses lahkub töölt Arco Vara arendusjuht Tiit Nõu, kelle töö ülesanded jagatakse ümber teistele ametikohtadele.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kirjanen lahkub Graanul Investi juhatusest
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Möödunud aastal puidukontserni Graanul Invest USA fondile müünud Raul Kirjanen lahkub ettevõtte juhatusest ning jätkab nõukogu liikmena.
Eliisa Matsalu: häbi, Jaak Roosaare ja LHV!
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Jaak Roosaare ja LHV soovitus osta Venemaal tegutseva Silvano Fashion Groupi aktsiaid on silmakirjalik. Seda enam, et Roosaarel on hunnik Silvano aktsiaid, mille väärtust ta oma soovitustega tõstab, kirjutab Äripäeva ajakirjanik ja väikeinvestor Eliisa Matsalu.
Kohtla-Järve linn müüs vanurite hooldekodu sisustuse 93 500 euroga
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.
Oktoobris Kohtla-Järve linnavalitsuselt vanurite hooldekodu kinnistu ostnud Allan Männi ettevõte Prestone OÜ soetas lisaks otsustuskorras hooldekodus asuva vallasvara.

Olulisemad lood

Omniva avas tuleviku postkontori
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.
Omniva uus postkontor on postkontor kolis Tallinna Kaubamaja B-korpuse galeriisse, see on esimese kaheksast aastavahetuse ümber uue vormi saavast postkontorist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.