Ülar Lauk • 18. november 2002 kell 11:35

Lukoil tegi miljarditehingu

Reede hilisõhtul levitas Vene naftakompanii Lukoil sensatsiooni tekitanud avaldust, mille järgi müüdi osa Kaspia äriprojektist.

Kompanii teatas osaluse müügist Kaspia merel asuvas Azeri-Chirag-Guneshli (ACG) projektis 1,25 mld dollari eest suurele Jaapani naftakompaniile.

Ajalehe Kommersant andmetel võib ostjaks olla Itochu Oil Exploration Co. Tehing on suurim Vene erakompanii poolt sooritatud müügitehing.

Märkimisväärne on see, et tehingust teatas Lukoil vahetult enne Venemaa Föderaalomandi Fondi (RFFI) poolt riikliku naftakompanii Slavneft erastamistingimuste väljakuulutamist. Lukoil ei ole seni veel teatanud, kas osaleb enampakkumisel, kirjutab Kommersant.

Azeri-Chirag-Guneshli naftaväli asub Kaspia merel, tootmine käib 1997.aastast. Naftavarusid on leiukohas umbes 700 mln tonni ulatuses. Suurim osalus on British Petroeum"il - 34,1%, Unocal"il 10,3%, Aserbaid?aani riiklikul naftakompaniil 10% jt. Itochu osa on 3,9%, kompanii ostis 1996. aastal USA firmade McDermott ja Pennzoil osaluse.

<#Kommersant=http://www.kommersant.ru/archive/archive-material.html?docId=351472>

Hetkel kuum