Raivo Sormunen • 18. november 2002 kell 22:00

Välisturgudel jälgiti telekomisektorit

Euroopa börsidel oli eile positiivse tähelepanu all telekomisektor. Maaklerfirma Merrill Lynchi otsustas tõsta telekomisektori aktsiate väljavaadet ja Nokia juht Ollila teatas oma nägemuse maailma mobiiltelefonide turu kohta.

Oma klientidele saadetud raportis kiitis Merrill Lynch Euroopa telekomiettevõtteid, mis hindavad aktiivselt ümber oma strateegiaid ja struktuure ning mille rahavood on tugevad.

Nokia juht Jorma Ollila rõõmustas sektorit seevastu sellega, et prognoosis mobiiltelefonide kasutajate arvu tõusmist maailmas praeguselt ühelt miljardilt 2005. aastaks 1,5 miljardini. Nokia reageeris eile uudisele 3,1 tõusuga.

Ericssoni aktsia oli Rootsis veel tugevam, kosudes 5,1. Rootsi maaklerite sõnul hoidis Ericssoni aktsiat hiljutine raport, mille sõnul näeb ettevõte 2003. aastal telekomisektorit natuke optimistlikumas valguses kui sel aastal kui ka telekomioperaator Telia, mis teatas eile hommikul, et ligi 95 Sonera aktsionäridest on ettevõtte liitumise Teliaga aktsepteerinud. Liitujate aktsiaid tõusid eile protsendi jagu.

Erinevalt Euroopa turgudest eile USA-l suunda polnud. Ehkki osa turujälgijaid rõhutas positiivsete faktina USA turgudel kuus järjestikust nädalalt väldanud tõusu ning ÜRO relvainspektorite eilset saabumist Iraaki ei suutnud see börsi mõjutada.

Kindel mõjutaja oli aga Lehman Brothers, mis alandas telekomigigandi AT&T reitingut kui ka hinnasihti 40 dollarilt 25 dollarini. Investeerimispanga sõnul võib ettevõtte kaugkõnede üksus jõuda kasumisse kõige varem järgmisel aastal.

Hetkel Dow Jones tööstuskeskmises kõige nigelama hinnaga väärtpaber alustas päeva üle 5se langusega tasemel 13,15 dollarit.

Hetkel kuum