Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    12 000 inimest kuulas Bill Gatesi

    Pühapäevaõhtune üritus algab äärmiselt rangete turvameetmetega: kõik Microsofti juhi esinemisele tulnud inimesed läbivad metalliotsija ning seejärel veel käsikontrolli. Kotte, kaameraid, klaastaarat jms saali kaasa võtta ei lubata. ?Kas teil on kaasas nuga, relvi, lõhkeaineid, klaasi?? küsib turvanaine ka Äripäeva IT-ajakirjanikelt pärast metallidetektori läbimist. Kohati tuleb publikul end ka lahti riietada, et saada selgust, mis metalliotsijas piiksub.
    Bill Gates alustab oma kõnet MGM hotelli Grand Arenal ettenähtust ligi pool tundi hiljem osalt just seetõttu, et kõiki pealtvaatajaid ei õnnestu läbi pudelikaela ehk turvaväravate esinemise alguseks saali lasta.
    Enne maailma rikkaima inimese lavale astumist saab publik kõlaritest teada, et 2002. aasta on olnud IT-maailmale väga raske. Kuid kõik soovivad teada saada, milliseks kujuneb järgmine aasta, mis tehnoloogia murrab läbi ja milline hääbub. 25 minutit pärast ametlikku algusaega tuleb Grand Arena areenile see, keda oodatakse ? pintsaku ja lipsuta, laheda olemisega Bill Gates. ?Sel aastal olete te näinud palju uusi tooteid, mõned neist on tõsised, mõned lõbusad,? alustab ta.
    Korraga ilmub suurele ekraanile, kust peaks algama Gatesi presentatsioon, suhtlustarkvara MSN Messengeri teate aken. Ärev küsimus Microsofti tegevjuhilt Steve Ballmerilt: ?Kas ma olen otse eetris?? Publik reageerib naeruga.
    Gates jätkab uue aja kirjeldamisega: ?Eelmisel aastal ma rääkisin digitaalsest ajastust. 2000.?2009. aastal realiseeruvad kõik täna alanud IT-stsenaariumid. See tähendab, et digitaalne eluviis saab nii harjumuspäraseks ja tavaliseks, et keegi ei pööra sellele erilist tähelepanu.? Nende tavaliste asjade hulka kuuluvad näiteks elektrooniline telefoniarve, digitaalse muusika salvestamine, digipiltide jagamine sõpradega või tahvelarvutisse oma käekirjaga märkmete tegemine ja nende elektrooniline kasutamine.
    Asjad, mis muudavad lähiajal meid ümbritsevat maailma, on Bill Gatesi sõnul traadita võrk, vedelkristallekraanid, digikaamerad, arvutimälud ning loomulikult mugava tarkvaraga varustatud riistvara. WiFi ehk traadita võrk teeb kodused seadmed mobiilseks ja mugavaks, kontoris muutub elu tänu juhtmete kadumisele samuti mobiilsemaks, vedelkristallekraanid aga on üle saanud oma kvaliteediprobleemidest ja liiga kõrgest hinnast, digikaameraga tehtud pilte on lihtne jagada, mälutehnoloogia areng võimaldab luua lausa koduse videoarhiivi, selgitab ta.
    Peamise sõnumina jõuabki end Microsofti tarkvara peaarhitektiks nimetavalt Gatesilt IT tulevikunägemust ootavale publikule see, et meid ümbritsevad seadmed muutuvad nutikamaks ja hakkavad rohkem inimeste vajadustega kohanema. Ka Comdexi messil sel aastal palju huvi äratanud tahvelarvuti on Microsoft uue arengusuunana sihikule võtnud, kuigi tahvelarvuteid on toodetud juba aastaid. Microsoft lisab neile arvutitele oma tarkvara, mis võimaldab kodustes ja töötingimustes arvutiga vabamalt suhelda.
    Samuti ilmub Microsofti tarkvara Bill Gatesi visiooni kohaselt näiteks äratuskella, mis hangib äratatava päevakava, võrdleb seda ilma- ja liiklusolude infoga ning arvutab ise välja sobiva äratusaja. See on tema sõnul järgmine suur samm IT valdkonnas, mida märgib neljatäheline lühend SPOT ehk Smart Personal Object Technology ? igapäevaseadmed targemaks teha aitav tehnoloogia.
    Vahepealne videoklipp heidab pilgu arvutimaailma ajalukku, loomulikult on oma roll selles ka Bill Gatesil. Siiski ilmub ta ekraanile alles siis, kui ülemaailmne võrk internet on maailma vallutanud. ?Internet oli see, kuhu kõik läksid,? ütleb Gates videoklipis ja lisab eneseirooniaga: ?Eriti selgeks sai see siis, kui kõik olid juba sinna läinud.? Microsoft jäi omal ajal olulistel interneti arenguetappidel teistest maha.
    Seejärel astub lavale taas ?päris? Bill Gates ja teeb juttu tahvelarvutitest. Ka need avastas Microsoft siis, kui paljud neid juba kasutasid. Ometi andis maailma tarkvaragigant sellele tootele uue hoo sisse just vahetult enne Comdexi, tulles välja spetsiaalse operatsioonisüsteemiga just tahvelarvutitele.
    Nende sõnade ajal sõidab pöördlavale elutuba ja seal istub Microsoft XBoxi ja muude koduste toodete esitleja Keith White. Jalutades tahvelarvutiga toas ringi, räägib ta selle headest omadustest, suhtleb MSNi teel naisega ja valmistab ise koduvideo. Heliseb uksekell, siseneb Bill Gates ja seab end sohvale istuma. Keith mängib saalipubliku ees äsja valminud video ette. ?Kena video, aga ehk vaataksime hoopis TVd?? muheleb Gates ja jätkab oma juttu: ?Tundub, et aastavahetuseks on meelelahutusvahendid meil kõik olemas.? Nende sõnade ajal sõidab lavale koosolekutuba. Gates jätkab: ?Ka koosolekud muutuvad mugavamaks, sest juba on meil olemas odavad digikaamerad, head mikrofonid ja tarkvara, mis kõike seda juhib.? Lavale tuleb Boby Moore Microsofti Office?i grupist, kes tutvustab programmi OneNote. See aitab informatsiooni paremini jagada ja seda hoida ühes kohas, kust ka teised seda kätte saaksid. Boby demonstreerib, kuidas see käib, ja läheb oma tahvelarvutiga koosolekule. Bill Gates kaob lava taha.
    Tubli tund on laval käinud näitemäng ja tehnoloogiline kõne vaheldumisi. Koosolekul tutvustavad osalejad üksteisele uusi tahvelarvuteid. Selgub, et kõigil suurematel arvutitootjatel on midagi pakkuda.
    Pärast aplausi on taas laval Microsofti juht, kes lubab, et ka tarkvarauuenduste pärast pole vaja enam muretseda ? tarkvara uuendab end ise. Mitmed IT-ajakirjanikud vangutavad pead ? seega muutuvad programmid iseenesest suuremaks ja aeglasemaks, takistada seda enam ei saa.
    Laval on vahepeal taas dekoratsioonid vahetunud ja voodis magab Neil Charney Microsoftist, kelle kõrval heliseb telefon. Neil: ?Halloo? Kas see on äratuskõne? Kas te ei saaks ühe tunni pärast uuesti äratada? Ei, ma pole Bill Gates. Ah Bill Gates helistab? Et mida ma praegu teen? Ma töötan. Mida tähendab, et sinu ettekanne polegi homme hommikul? Ah täna õhtul? Praegu? OK, saadan sulle kohe oma materjalid.?
    Järgnevalt demonstreeritakse, kuidas veebiteenusena saab lahendada olukorda, kui ülemus helistab ja tahab publikule jagamiseks saada kohe 12 000 eksemplari dokumente. Lihtsalt trükitakse need lehed välja veebiteenindajale, kes 12 000 eksemplari trükib, köidab ja kulleriga kohale toimetab. Lihtne nagu tavaline printimine. Kuhu? Nupule vajutades ilmub ekraanile linna kaart, kust saab valida aadressi, kuhu dokumendid toimetada.
    Kui paberilasu on välja prinditud, sõidab lavale Bill Gates koos külmkappide, käekellade, äratuskellade ja muude koduste pisiasjadega.
    Nende sees aga on Microsofti tarkvara. ?Siin on külmkapimagnetid, mis hommikul tutvustavad sulle värskeid sporditulemusi, või ilmateate-külmkapimagnet, mis annab ilmaennustuse,? tutvustab Microsofti juht tarku seadmeid.
    Laual näidatakse pealtnäha tavalist äratuskella. Kuid seest on see kell tark: oskab näiteks omaniku päevaplaani vaadata ja liiklusinfot koguda ning koos ilmateatega mõtleb välja kellaja, millal on vaja peremees üles ajada. ?Kell ühendab aja sellega seotud infoga,? lisab Gates ja ütleb: ?Ma ei suuda ära oodata seda aega, millal neid asju kasutama saan hakata.?
    Oma kahetunnise kõne lõpetab Gates sõnadega: ?Need seadmed, mida me ehitame, on tulevikus kasutatavad igal pool, need asjad on valmis selle digitaalajastu esimese dekaadi jooksul, mis just on alanud.?
    MGM Grand Arenal esinevad tavaliselt maailmakuulsad artistid. Peale Bill Gatesi olid järgmistel päevadel samal laval kavas mitmed tuntud artistid, kes on meelelahutusmaailmas sama kuulsad kui Bill Gates arvutimaailmas. Näiteks Rolling Stones, keda sai vaatama 50 USA dollari eest.
    Comdexi põhieesmärk on anda kätte trendid järgmisteks aastateks, messil tutvustavad maailma juhtivad arvutifirmad oma uudistooteid ja kontseptsioone lähitulevikuks.
    Vaatamata tehnoloogiasektori madalseisule ollakse Comdexil optimistlikud: messi avapaneelil arvasid kõik esinejad, et lähiaastatel toimub inimeste elustiilis murrang digitaalsuse poole. Digitaalse eluviisi märgina nimetati näiteks digifotograafiat, see on madalamate hindade, paranenud kvaliteedi, ja mis kõige tähtsam, inimeste teadvusse ja massidesse jõudmisega murdmas tavafotograafia ülekaalu. Samamoodi on inimeste mõttemaailmas saamas tavaliseks digitaalne muusika, mida on lihtsam salvestada ja kvaliteetselt taasesitada. Pisut hiljem, aga sama jõudsalt kui digifotograafia, on kodudesse saabumas DVD-tehnoloogia koduse videoarhiivi jaoks, pihuarvutid pole enam kallid ja saavutavad lauaarvuti võimsuse, sülearvutitest on aga saamas digitaalsed meelelahutuskeskused.
    Digitaalse eluviisi tunnuseks on ka WiFi ehk traadita võrgu areng: seadmed suhtlevad juhtmevabalt ja nende kasutamine tööl ja kodus muutub mugavamaks. USAs veel vähe levinud digikaameraga mobiiltelefonid on leidmas kasutajaid Jaapanis ja Euroopas. Samas on ameeriklaste seas tavaliseks saamas pihuarvuti ja mobiiltelefoni hübriid. Digitaalse eluviisi üks olulisemaid seadmeid tahvelarvuti aga hakkab inimesest aru saama loomulikul viisil ehk käekirja ja kõnet tundes.
    Arvutisüsteemid eemalduvad oma murede ja probleemidega inimeste maailmast ? näitena toodi Comdexil IBMi ja teiste juhtivate tootjate nn autonoomsed arvutisüsteemid, mis suudavad hakkama saada minimaalse inimsekkumisega.
    Sel nädalal Las Vegases toimuva USA suurima IT-messi Comdex korraldusfirma võib minna pankrotti. Comdexit korraldav Key3Media teatas eelmise nädala lõpus avaldatud kolmanda kvartali nõrkade majandustulemuste järel, et ei suuda kõiki oma võlakohustusi täita ja võib ühe võimalusena paluda rakendada enda puhul pankrotikaitset.
    Alternatiividena kaaluvad omanikud ka ettevõtte müüki, ühendamist mõne teise messikorraldajaga või lisaraha kaasamist. Firma aktsia langes neljapäevase uudise peale 40 protsenti, 1,4 USA sendile. Veel eelmise aasta detsembris maksti Key3Media aktsia eest ligi 5 dollarit. Key3Media teatas, et enne Comdexi messi lõppemist ei tehta lõplikke otsuseid. USA suurim tehnoloogiamess Comdex algas Las Vegases pühapäeval ja kestab reedeni.
    Kui kaks aastat tagasi osales Comdexil 2337 firmat ja mullu 1685, siis tänavu on neid veidi üle tuhande. Messi külastas veel mõne aasta eest ligi veerand miljonit inimest, möödunud aastal ja tänavu on külastajaid 125 000. Võrdluseks, maailma suurimat tehnoloogiamessi CeBIT külastas tänavu kevadel Saksamaal Hannoveris 700 000 inimest, kellele tutvustas oma tooteid ligi 8000 firmat. Paljudes maailma riikides tehnoloogiamesse korraldav Key3Media vallandas septembris ligi pooled töötajad, vahendas kontorite arvu ja teatas mitme IT-näituse ärajäämisest järgmisel aastal. Samal ajal plaanivad konkureeriva CeBITi messi korraldajad tungida USA turule.
    Järgmise aasta juunis New Yorgis toimuvale CeBIT Americale oodatakse 425 firmat ja 40 000 inimest.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.