• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  41 maali pikalt loometeelt

  Ainsas Eva Cederströmi elust ja loomingust avaldatud monograafias on üks otsustavaks saanud eksitus.
  Esimene Eestis II maailmasõja järel korraldatud soome kunsti ülevaatenäituse (1968) toimumispaigana on seal kirjas Tallinna asemel Tartu. ?See mõjub otsekui ahvatlus meistri looming tõepoolest Tartu tuua. Nüüd on unistuslikult eksitav mõte teoks tehtud ja siin avaneb põnev võimalus võrrelda ühe peenema Soome koloristi maale meie ?Pallase? toitvast pinnasest kasvanud traditsiooniga,? kirjutab näitust tutvustavas bukletis kunstiühingu Pallas esimees Enn Lillemets.
  ?Soome kriitika on pidanud Eva Cederströmi eelkõige sinise maalijaks. Aga nii nagu inimene ei ela üksnes leivast, ei ela maalija Cederström üksnes sinisest. Tema palett on hoopis küllasem,? jätkab Enn Lillemets.
  Eva Cederström alustas kunstiõpinguid Viiburi Kunstisõprade Joonistuskoolis aastail 1931?1933, jätkas 1933?1937 Soome Kunstiühingu Joonistuskoolis (Ateneumis), kus tema peamine juhendaja oli William Lönnberg, kes seadis maalis kesksele kohale tasakaalustatud värvijõu ja vormiküsimused. Näitustel hakkas Cederström esinema 1938. aastal ja esimene isiknäitus toimus 1943. Ta täiendas end Pariisi vabaakadeemiais 1951. aastal ja järgneval kümnendil toimub Eva Cederströmi maaliline avanemine. ?Punased, rohelised ja kollased dissonantsid ja kooskõlad panevad põhjaliku sinisestuudiumi proovile Ja sinine elab kogu ulatuses külmadest toonidest soojadeni. Kubismi pärandi sünteesimine lisab õhku ja ruumi,? selgitab Lillemets.
  Tartu näitus annab sissevaateid Eva Cederströmi loomingusse kuue aastakümne jooksul ja on esimene taoline ülevaade armastatud koloristi lahkumise järel. Et see toimub Tartus, on sündmus Eesti, aga ka Põhjamaade kunstielus üldse.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Heade tulemuste hooaeg jätkub: S&P tõusis viiendat päeva järjest
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Heade majandustulemuste tõukel liikus S&P 500 aktsiaindeks täna viiendat päeva järjest kõrgemale, tõustes 0,74% ja jäädes vaid poole protsendi kaugusele rekordist.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.