Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti palgaturg on stabiliseerunud

  Hiljuti valminud Fontese ?Palgauuringust 2002? ja ?Eesti tippjuhtide palgauuringust 2002? selgub, et Eesti palgaturg on stabiliseerunud.
  Üha rohkem Eesti ettevõtteid huvitub oma positsioonist palgaturul. Nad on teadlikud palgaturul toimuvast ja võrdlevad regulaarselt oma palgataset kas kogu palgaturuga või mõne kindla piirkonna või majandussektori palgatasemega.
  Üha rohkem on ka neid ettevõtteid, kus palgapoliitika põhiprintsiibid on paigas ja kus töötajate tasustamine toimub eesmärke, ülesandeid ja protseduure kirjeldava palgasüsteemi alusel. Neis ettevõtetes on erinevate ametikohtade palgavahemikud määratletud ja töötajate palgamuutus toimub kindlaks määratud kriteeriumide alusel. Kõik see on aidanud kaasa Eesti palgaturu stabiliseerumisele.
  Fontese palgauuringute põhjal on 2002. aasta keskmine palgatõus 9 jäänud viimase nelja aastaga võrreldes samaks.
  Ettevõtted ise prognoosisid küll vaid kuueprotsendilist palgatõusu, kuid üldjuhul osutubki tegelik palgatõus prognoositust suuremaks.
  Sarnaselt eelmisele aastale on kõige kõrgem palgatõus olnud finantsteenuste sektoris (13,1), kõige vähem on palgad viimase aasta jooksul tõusnud tootmissektoris (3,6). Ka palgatase on finantsteenuste sektoris kõige kõrgem, millest võib järeldada, et selle sektori palgad kasvavad turukeskmistest oluliselt kiiremini. Seni võis sama öelda ka infotehnoloogia sektori palkade kohta. Palgataseme poolest on infotehnoloogia sektor veel tänagi finantsteenuste sektori kõrval üks esimestest, kuid viimase aasta suhteliselt madal palgatõus selles sektoris (6,8) annab alust arvata, et vahe teiste majandussektoritega väheneb.
  Fontese hiljutivalminud palgauuringust selgub, et keskmisest kõrgema palgatõusuga olid veel transpordi ja logistika (13,1), teenindus- (12,8) ja infrastruktuuri (11,7) sektorid. See seletab ka, miks töötajate gruppide lõikes oli möödunud aastal tööliste palgatõus (10,2) kõrgem kui näiteks funktsioonijuhtide palgatõus (7,2).
  Ettevõtete tippjuhtide palgatõus (9,9) möödunud aastal oli vaid protsendi võrra kõrgem kui turu keskmine palgatõus. See et Eesti tippjuhtide palgad on kogu palgaturu keskmistest palkadest 5?7, suurte ettevõtete puhul 10?15 korda kõrgemad, viitab, et Eesti palgaturg on tasakaalus ? erinevused on põhjendatud suurema vastutuse määraga.
  Järgmise aasta palgatõusuks prognoosivad ettevõtted Fontese andmetel 6,7.
  Autor: Kristi Kiitsak
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Euroopa Liit kehtestas viimaks Vene naftale hinna ülempiiri Uuendatud: USA kehtestab sama ülempiiri
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.
Pärast pikki vaidlusi otsustas Euroopa Liit kehtestada Vene toornaftale hinna ülempiiri 60 dollarit barrel. USA teatas samuti ülempiiriga ühinemisest.

Olulisemad lood

Akkerman üritab piiriülese kaubanduse käibemaksuauku lappida
Rahandusminister Annely Akkermann saatis kooskõlastusringile käibemaksuseaduse muudatused, mille tulemusel hakkab maksuhaldur kvartaalselt saama andmeid piiriüleste maksete kohta ja paraneb käibemaksulaekumine.
Rahandusminister Annely Akkermann saatis kooskõlastusringile käibemaksuseaduse muudatused, mille tulemusel hakkab maksuhaldur kvartaalselt saama andmeid piiriüleste maksete kohta ja paraneb käibemaksulaekumine.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.