Anne Oja • 24. november 2002 kell 22:00

Tehnikaülikool arendab ettevõtlust toetusraha abil

Spinno 2 nime kandev 14,3 miljoni kroonine rahasüst on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) siiani väljastatud ühekordsetest toetustest suurim ja suunatud kõrgkooli pehmesse infrastruktuuri ehk inimestesse. Võimalikku jätkuprojekti, hinnanguliselt 8 miljonit krooni aastas maksvat Spinno 3 finantseerib juba suures osas TTÜ ettevõtetega sõlmitud lepingute rahast.

EASi Tehnoloogiaagentuuri direktor Anti Kuiv ütles, et Spinno programmi eesmärk on muuta Eesti ülikoolide teadustoodang müügikõlblikuks. Programmis osalevate TTÜ ja Tartu Ülikooli teadustulemuste ostjatena nägi ta keskmisest suuremale kasumile orienteeritud tehnoloogialembeseid ettevõtteid. Edaspidi peaks ülikoolid suutma teadustegevusest ise tulu teenida.

TTÜ rektor Andres Keevallik ütles investeerimisplaane kommenteerides, et soovib Mustamäele Tallinna Tehnopoli motoga ?Live, learn, work and play?, nagu on sarnased keskused paljude kõrgkoolide juures mujal maailmas. Keevallik märkis, et TTÜ loodab praeguste riiklike rahasüstide toel ning ettevõtete huvi korral teadustööde mahtu viiekordistada.

TTÜs valmivad järgmisel aastal nii Eesti kui ka välisettevõtetele suunatud uurimis-, katsetus- ja konsultatsioonitooted, mida Spinno programmi raames tööle palgatud inimesed müüma hakkavad.

?Teadlastelt ei saa eeldada, et nad oleks rahastamistaotluste kirjutamises, müügis ja lepingute koostamises tugevad,? ütles Ardo Kamratov, TTÜ teadus- ja arendusosakonna juhataja.

Spinno programmi elluviija, Spinno projektijuht Marko Kivilo lubas keskenduda ettevõtliku vaimu loomisele ja ülikooli teadustöötajate ning tudengite nõustamisele asutamaks nn spin-off-ettevõtteid.

TTÜ Spinno projekti elluviimise taga seisab 11 inimest, kellest osa palgatakse lähiajal. Toetusest kulub palkadeks 14, võimaldades Kivilo sõnul põhitähelepanu koondada tulemuse saavutamisele. Lisa müügimeeskonna palgale makstakse ettevõtetega sõlmitud lepingutest.

TTÜ arengukavade väljatöötamise juures seisnud Silmet Grupi arendusdirektor Mehis Pilv avaldas heameelt, et TTÜ Spinno programm jätkub ning katseprojekti aruanne ei jäänud vaid riiulile tolmuma. Pilv ütles, et 14 miljonit on arendustegevuses sümboolne summa, arvestades investeerimismahtusid teadusesse arenenud riikides. ?Raha on alati rohkem kui häid projekte ja häid lahendusi,? märkis ta.

Kogu toodangu USA, Jaapani ja Euroopa suurriikide strateegiliselt tähtsatele tööstusharudele müüv Silmet Grupp loodab kolmeaastasest koostööst teadlastega tulu saada juba lähemas tulevikus. Samas võttis koostöö käivitamine aega: tänasel päeval peavad uued tooted turule jõudma 10?15 aasta asemel 2?3 aastaga.

Hetkel kuum