25. november 2002 kell 22:00

Parteid näitavad rahastamisel leidlikkust

Erakonnaseadus keelab erakonnal on keelatud vastu võtta anonüümseid annetusi. Erakonnal on keelatud vastu võtta üle 1000 krooniseid sularahaannetusi.

Enne 1999.a. valimisi asutasid mitmed suured erakonnad fiktiivsed äriühingud, mille tegevuse eesmärk oli vahendada raha tundmatuks jääda soovivatelt annetajatelt. Nt: R-Hooldus (Reformierakond) Kenley ST (Mõõdukad). Erakonnaseaduse jõustumisel fiktiivfirmasid kasutada ei saanud.

1999. aasta valimiste eel annetasid kuus Rahvaliidu liiget Arnold Rüütel, Villu Reiljan, Janno Reiljan, Jaanus Männik, Andres Varik ja Tiit Tammsaar kahe nädala jooksul iga päev 1000 krooni. Kõik kuus tegid 17. augustil kaks tuhandekroonist ülekannet ja kõik kuus lõpetasid kahenädalase sessiooni, tehes reedel jällegi kaks ülekannet, ühe tuhandekroonise ja teise 285- kuni 287kroonise annetuse.

?Täpselt nii see oligi. Leppisime omavahel kokku ja kandsime iga päev raha üle,? ütles aga Rahvaliidu esimees Villu Reiljan.

Reiljan ise viibis Riigikogu pressiteenistuse andmetel 6.?8. septembrini 1999. a Soomes välislähetusel, kuid 7. septembril annetas ta kaks korda parteikassasse raha, ühel juhul tuhat krooni ja teisel juhul 285 krooni. Villu Reiljan ütles, et maksti sularahas, seega pidi ta jõudma 7. septembril Soomest Eestisse, et kaks korda oma parteimajas sularaha üle anda.

34 Reformierakonna Pärnu piirkonna vähetuntud liiget annetasid 1999. aasta sügisel ühe nädala jooksul laupäeval, esmaspäeval ja reedel erakonnale igaüks iga kord 999 krooni. Kokku kogunes nii veidi üle 100 000 krooni. Mitu Reformierakonna liiget seletab 34 inimese üheaegseid annetusi erakonna koosolekutega, mille eel või järel maksti parteikassasse.

Keskerakonna juhtfiguurid, sealhulgas Edgar ja Vilja Savisaar käisid 2002.a kohalike valimiste eel kolme nädala jooksul päevast päeva viimas erakonna kontorisse 999kroonist sularahaannetust. Valimiste-eelse kuu jooksul kogunes erakonna kontorisse vähemalt 83 931 krooni ahelannetustena, kus üks inimene tõi sularaha mitmel korral.

Keskerakonna liige Vilja Savisaar käis enne viimaseid valimisi 999 krooni viimas 15 päeval kolme nädala jooksul, sealhulgas ka valimiste päeval. Tema panus kokku oli 14 985 krooni.

Edgar Savisaar käis sularahaga erakonna kontoris 12 päeval ja viis kokku 11 988 krooni. Marika Tuus käis 14 päeval, kokku oli tema panus 13 986 krooni.

Sularahaannetajate seas olid ka Siiri Oviir, Aino Runge, Toomas Vitsut, Lauri Laasi ja Valve Raudnask. Keskerakondlasest Kristiine linnaosa vanem Lauri Laasi annetas valimisaruande järgi olematul kuupäeval ? 31 septembril. Asja põhjendati hiljem sekretäri näpukaga.

Hetkel kuum