5. detsember 2002 kell 22:00

Paariks päevaks Soome

Mis võiks olla veel mõnusam, kui värskes õhus kontidesse pugenud külma peletamine mullivannis või aurusaunas. Kui veemõnud suusatamisest vaat et tähtsamadki on, tuleb valida suusakeskus, mis asuks võimalikult lähedal korralikule veekeskusele. Perele või sõpradele võib korraldada tõeliselt vahva päeva nt Serenas ? pool päeva suusatades ja teise päeva veeliumägedel möllates. Kui Serena troopilisest veekeskusest on kuulnud iga eestlane, siis vähem teada on see, et Serena territooriumil on talviti avatud ka viis täiesti korralikku suusanõlva, pikkusega 300-450 m, kõrguste vahe 60 m, olemas on isegi suusvarustuse laenutuse võimalus. Suusamägede ja veepargi ühine päevapilet maksab 22 eurot, alla 12 a lastele 20 eurot. Kaugematest kohtadest on parimad veekeskused on Vuokatti ja Ruka suusakeskuste lähedal.

Tavalise majapidamistöödega sisustatud laupäeva võiks mõnikord asendada hoopis mõnusa vaba päevaga naaberpealinnas, käia shoppamas ja näitustel. Kuni kiirlaevad veel sõidavad, jõuab esimese laevaga juba hommikul kümne paiku Helsingisse. Ostuhimulised peaksid kesklinna suunduma mööda Aleksanterinkatu, see on ääristatud eestlaste lemmikpoodidega: H & M, Vero Moda, stiilsetele kodukaupadele spetsialiseerunud Indiska, Body Shop (kõik kolm asuvad Kluuvi kaubanduskeskuses), hispaania moeriiete pood Zara ning soome oma poed Lindex ja Stockmann.

Kunstijanustele on Helsingis praegu üleval mitu rahvusvahelist näitust. Ateneum kutsub kuni 19.jaanuarini vaatama esinduslikku näitust kuulsa prantslase Toulouse-Lautreci plakatitest. 19.sajandi lõpul valminud tööd viivad tolleaegse Pariisi pahelisse maailma, eriti kuulsad on Toulouse-Lautreci kabaree plakatid. Tennispalatsis saab 2. veebruarini nautida tipptasemel fotokunsti. Jaapanlannast fotograafi Nobuyoshi Araki julgelt erootilised fotod kajastavad Tokyo urbanismi. Helsingisse on jõudnud koguni 2329 fotot. Samas on üleval veel teinegi jaapani näitus: Keelatud pildid ? Edo-aegset (1603-1867) erootilist kunsti Jaapanist, kus on väljas 18 erineva kunstniku maalid, puugravüürid ja raamatud.

Sel aastal on Helsingisse juurde tehtud üks vahva lastekoht ? Meremaailm Sea Life. Uue merekeskuse 28 akvaariumis ujub aastaringselt mitusada kohalikku ja troopilist kalaliiki ? nii heeringaparvi, raisid, haisid kui kauneid merihobusid. Mööda läbipaistvat tunnelit 230 ruutmeetri suuruse ookeanibasseinis mereelanike keskel kõndides avaneb suurepärane võimalus veealuse eluga lähemalt tutvust teha. Merekeskus asub Linnanmäe lõbustuspargi territoorimu ning pilet sinna maksab 9,75 eurot täiskasvanule, 7,5 eurot lastele 4.-14. a.

Lisainfo internetist: www.finland-tourism.com/ee

Autor: Riine Lond

Hetkel kuum