• OMX Baltic0,01%298,79
  • OMX Riga−0,25%890,9
  • OMX Tallinn0,14%2 055,01
  • OMX Vilnius−0,05%1 203,89
  • S&P 5000,27%6 280,46
  • DOW 300,43%44 650,64
  • Nasdaq 0,09%20 630,66
  • FTSE 1001,23%8 975,66
  • Nikkei 225−0,44%39 646,36
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%86,65
  • OMX Baltic0,01%298,79
  • OMX Riga−0,25%890,9
  • OMX Tallinn0,14%2 055,01
  • OMX Vilnius−0,05%1 203,89
  • S&P 5000,27%6 280,46
  • DOW 300,43%44 650,64
  • Nasdaq 0,09%20 630,66
  • FTSE 1001,23%8 975,66
  • Nikkei 225−0,44%39 646,36
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%86,65
  • 07.02.03, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Püha Barbara ja Baieri Kelder

Kui teeks St. Barbara hotelli Baieri Keldris pakutava järgi üldistuse Baieri köögi eripära kohta, siis kõige olulisemaks võiks pidada tugevat praadimist, ülepraadimist ja veelkord praadimist.
Ka berliinipärane variant tähendab siin ikka ainult tumepruuniks praadimist. Sõime berliinipäraselt valmistatud maksa ja forelli sidrunikastmes. Nende tumepruunide asjade kohta, mis maksapraadi katsid, ütles kelner, et pidavat sibulad olema. Meie pidasime neid kõrneteks, mis ju ka saksa köögile võõrad ei ole. Samuti kannatas üleküpsetamise all forell, lisaks sellele vaevasid teda ka vanadus ja (tõenäoselt selle kaasnähuna) ülemäärane sool.
Forelli juurde serveeriti kenasti viil sidrunit spetsiaalses sidruniviilupressis, kuid see oli see kõige odavamat sorti press, milles sidrun paigal ei püsi, nii et näpud nagunii peab abiks võtma. Olen isegi sellise ükskord ostnud ja pärast esimest proovimist minema visanud.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Tegelikult oli maksapraadi nagunii võimatu süüa ? sugugi mitte ainult seetõttu, et see vintskeks oli praetud, aga, nii kelmelist maksa polegi võimalik närida.
Kuigi pearoad polnud seekord õnnestunud, pakkusid omajagu maitsemõnu Thüringeri hapukapsasupp, mis eestipärasest variandist tunduvalt pehmem oli ja keelesalat, mis meie traditsioonilist peolauasalatit meenutas.
Menüüs oli veel kolme sorti vorstiroogasid, seakoodid, oasupp ja muud saksapärast, aga restorani algusaegadel pakutud knödeleid enam ei olnud.
Muidu annab Baieri kelder ehtsa Bayerische bierstube mõõdu välja küll: pikad pingid, tugevad keldrivõlvid, õlgedest seinakaunistus viitena talupoeglikule päritolule, õllekannud (küll ainult riiulitel). Kelnerite-ettekandjate kostüümidki meenutavad saksa rahvarõivaid. Taustaks nii tibutants kui kõik muud saksakeelsed laulud.
Õlle valik oli isegi ka täiesti olemas, ainuüksi Paulanerit kolme sorti. Lõunasöögilt lahkudes oli aga päris kahju lahkeid kelnereid pooltühja keldrisse üksi jätta.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 6 p 9 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele