2 mai 2003

Tallinna Piimatööstus toob turule kodumaise biolisandiga piimatooted

Tallinna Piimatööstuse AS ja Tartu Ülikooli teadlased esitlevad esmaspäeval tootesarja Hellus, kuhu on lisatud kodumaist biolisandit.

Tegemist on esimese piimatoodete sarjaga, kus kasutatakse Eestis välja töötatud ja patenteeritavat piimhappebakterit Lactobacillus fermentum ME-3.

Meieri kaubamärgi all toodetava sarja Hellus kõik üheksa toodet ? neli jogurtit, kolm kohupiimakreemi, hapukoor ja keefir ? sisaldavad tervendavat piimhappebakterit.

Tartu ülikooli teadlaste poolt avastatud ja pantenteeritav piimhappebakter ME-3 pidurdab haigust tekitavate bakterite kasvu ja arengut inimese organismis, soodustab seedetegevust ja aitab lõhustada toitaineid, mistõttu organism omastab täisväärtuslikke toiduvalke ja muud kasulikku hõlpsamini.

?Helluse sarja müükitulek on hea näide, kuidas teadussaavutus on jõudnud tootmisse ja sealtkaudu laia kasutajaskonnani,? rääkis ainulaadse piimhappebakteri avastanud viieliikmelise töörühma juht, Tartu ülikooli mikrobioloogia instituudi juhataja professor Marika Mikelsaar. Mikelsaare sõnul kestis tihe koostöö Tallinna Piimatööstusega umbes aasta.

Esimese toiduainetetööstusena tõi laktobatsilli sisaldava toote ? Tervise juustu ? turule eelmise aasta septembris Tartumaal asuv Vana-Kuuste Piimaühistu. Paraku on Tervise juustu tootmine selle aasta algusest peatatud, sest piimaühistu tootmistingimused ei vasta veterinaar- ja toiduameti ettekirjutustele. Vana-Kuuste Piimaühistu jõudis viie kuu jooksul toota üle 3500 kilo Tervise juustu, millest sai kohe müügihitt.

Lisaks toiduainetetööstusele otsitakse tervistavale laktobatsillile kasutust ka meditsiinilisel suunal. Marika Mikelsaare kinnitusel on tervisebatsilli kapslid jõudnud inimkatsete staadiumisse.

Tartu ülikooli mikrobioloogid on oma avastatud laktobatsilli üle andnud Tartu ülikoolile, mis on esitanud piimhappebakteri kaitseks rahvusvahelise patenditaotluse.

Eesti Tehnoloogiaagentuur toetab teadlaste rakendusuuringuid ja uute toodete väljatöötamist nelja aasta jooksul viie miljoni krooniga.

Hetkel kuum