Gea Velthut-Sokka • 2. juuli 2003 kell 8:39

Naine süüdistab Vaibaeksperti soolises diskrimineerimises

Vaibaeksperdi kauplus keeldus vastu võtmast tööle soovinud inimese kandideerimisavaldust, sest tegemist oli naisega.

Töötu viljandlanna Gea Ulanbegov läks pärast lehekuulutuse lugemist oma elulookirjelduse ja tööle soovimise avaldusega Vaibaeksperdi Kaalu tänaval asuvasse kauplusesse. Seal aga teatati talle, et tegelikult otsitakse meesmüüjat, vahendab Eesti Päevalht Online ajalehte Sakala.

'Tegemist polevat naisele sobiliku tööga, sest tuleb raskeid vaipu tõsta. Saan sellest aru. Aga miks kuulutuses seda ei mainitud?' avaldas naine ajalehele nördimust.

Ulanbegov soovis, et tema avaldus siiski vastu võetaks, kuid kauplus keeldus sellest. 'Pakuti võimalust vaiba tõstmist kohe proovida. Mina leidsin, et selleks on katseaeg, mil vaimsed ja füüsilised võimed proovile pannakse,' rääkis naine.

Tema sõnul olid kaupluse töötajad vahepeal Tallinna kontorisse helistanud ja sealt käitumisjuhiseid palunud. 'Ega seal ka aru saadud, miks ma sellest nii suurt numbrit teen. Mina aga leian, et see on seksistlik suhtumine ja naiste diskrimineerimine.'

Lõpuks jõudsid osapooled siiski selleni, et Ulanbegovi avaldus jäi Vaibaeksperti. 'Sellega olen ma arvestanud, et mind sinna tööle ei võeta, ja ega ma seda nüüd enam nii väga tahakski,' lausus naine kokkuvõtteks.

Vaibaeksperdi tegevjuht Väino Rast tunnistas ettevõtte veaks selle, et tööpakkumise kuulutusest jäi välja täpsustus, et otsitakse meesmüüjat. 'See oli meie firmasisene kommunikatsiooniprobleem,' selgitas ta. 'Selles suhtes on Ulanbegovil õigus, et meist oleks olnud viisakas paberid vastu võtta. Vabandame tema ees juhtunu pärast.'

Rast põhjendas müüjate käitumist sellega, et nood ei tahtnud tööotsijale asjatuid lootusi tekitada. 'Väga vabalt oleks võinud probleem tekkida ka siis, kui me oleksime avalduse kohe vastu võtnud, kuid lõpuks ikka eitavalt vastanud,' lisas ta.

Hetkel kuum