Ülar Lauk • 21. juuli 2003 kell 13:02

Stern: Eurostatis lokkab korruptsioon

Eurokomisjoni esimees Romano Prodi ja tema kolleegid on ?okeeritud, kirjutab saksa nädalakiri Stern.

See, mida teatas neile enne rangelt konfidentsiaalset istungit möödunud nädala kolmapäeval administratsiooni ülem Neil Kinnock, tundub uskumatu: manipulatsioonid, pettus ja must kassa Euroliidu statistikaametis Eurostat polnud mitte üksikute kurjategijate tegevus, vaid pikaajaline peaaegu ametlik (Stern: kvaasiametlik) laialt levinud praktika - mis organiseeriti võibolla otseselt statistikaameti juhi poolt.

Nüüd on kahtluse all terve statistikute kollektiiv, umbes 700 inimest. Kinnock võttis kohalt maha kogu juhtkonna, arhiivid pitseeriti kinni, maksed kahtlasele firmale, mida Eurostat kindlustas tellimustega, peatati.

Korruptsioonikahtlustest statistikute hulgas teatati ajakirjanduses juba 2002. aasta veebruaris, Euroliidu juhtfiguurid ei võtnud aga midagi ette enne, kui pettused muutusid juba silmnähtavaks.

Nüüd järgneski ametlik tunnistus - statistikaorgan muutus iseteenenduspoeks. Töötajad võltsisid sissekandeid ja andsid tellimusi piiratud ringile konsultatsioonifirmadele, mis olid tihti asutatud endiste Eurostati töötajate poolt. Nood omakorda esitasid kõrgendatud arveid ja toitsid sellest musta kassat, mida kasutasid Eurostati juhid. Ühe Europarlamendi saadiku arvates võib kahju olla kümnete miljonite eurode ulatuses.

Töölt kõrvaldatud Eurostati juht Yves Franchet väidab, et raha 'mustast kassast' kulutati eranditult Eurostati ees seisnud ülesannete jaoks.

lt;#Inopressa.ru=http://www.inopressa.ru/details.html?id=13592 gt;

lt;#Stern=http://www.stern.de/wirtschaft/unternehmen/magazin/index.html?id=510460 amp;nv=ma_ct gt;

Hetkel kuum